Меню Затваряне

Румънската църква започва разяснителна кампания за ваксинацията

Румънската православна църква започва разяснителна кампания във връзка с ваксинирането и ще разпространи в епархиите брошура, озаглавена „Ваксинация срещу COVID-19 в Румъния. Безплатно. Доброволно. Безопасно”. Тя ще отговаря на основните въпроси, свързани с ваксинирането, които интересуват християните. Свещениците ще влязат във втория етап на ваксинация в Румъния, който ще започне след няколко дни, а Румънската православна църква призовава да се даде точна и ясна информация на населението.

Говорителят на Румънската патриаршия Василе Банеску заяви, че Патриаршията приветства добрите новини за ваксината, но не може да взема решения по медицински въпроси.

Митрополит Калиник, възглавяващ Архиепископията на Арджеш и Мюсел направи обръщение от страниците на сайта на архиепископията (тук), озаглавено “Относно кампанията за ваксинация” с молба към вярващите да се информират само от безопасни и оторизирани източници, за да не станат жертва на дезинформация, като им припомня, че ваксинацията е доброволна и незадължителна, и ако имат съмнения, могат да четат посочените в публикацията правителствени сайтове за разяснителна информация. Архиепископът съобщава, че ще бъде ваксиниран като всички останали, когато приключи ваксинацията на рисковите групи:

“Питате дали ще се ваксинирам? Разбира се, след като всички на първа и втора спешна линия бъдат ваксинирани. Защо трябва да се ваксинираме? Мисля, че си спомняте как в Румъния бяхме ваксинирани от ранна възраст и винаги срещу различни вируси и болести. Чудихме ли се защо сме ваксинирани срещу грип? Съмнявахме ли се? Мисля, че никой не поставя под съмнение ваксината срещу грип. Просто е! Вирусът Covid-19 има в структурата си проявления, подобни на обикновения грип, който преследва човечеството. По същия начин трябва да се разбира и анти-Covid-19 ваксината, но с едно изключение: че се появяват определени мутации, нов щам и затова трябва да се борим масово срещу болестта и усложненията”.

Румънски свещеници коментират, че специалистите трябва да обяснят на хората ползите от ваксините, а вярващите трябва да знаят, че всичко е в Божиите ръце и да не позволяват въпросът с ваксинацията да ги направи враждебни един към друг.

Свещеник Василе Йоана казва следното в местна медия: „Бог не иска да сме глупави, той иска да сме интелигентни и информирани. Патриаршията и Министерството на здравеопазването се обединяват, за да помагат на хората и това е прекрасно. Моля хората да не се карат, да не създават тази поляризация, която разрушава социалния мир. (…) Ясно е, че сме пред лицето на тази пандемия и за да освободим болниците от тези невероятни задръствания, трябва да излезем от собствения си егоизъм и консерватизъм и да вземем решение”.

PRO TV цитира отец Висарион Алекса, който казва: „Да, ще бъда ваксиниран, и съм във втората категория на риска, като се има предвид, че съм лице в лице с вярващите. Ваксинацията не е свързана с отхвърляне или изповядване на Бога. Не, това е медицински въпрос и трябва да остане там. (…) Никога не е имало спор между науката и Църквата. Това е хубаво. Аз също съм в рисковата група и за мен е радостно, че сме в съгласие, че това, което мисля аз, го мисли и Патриаршията.”

По материали от patriarhia.ro

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: