Меню Затваряне

Румънската църква прослави българската царица Теодора (Теофана Басараб)

Българската царица Теодора Търновска беше канонизирана за светица от Румънската православна църква с името св. Теофана Басараб. Канонизацията стана в румънската столица Букурещ на сцена до патриаршеската катедрала „Св. св. Константин и Елена“, която има и храмов празник днес. Решението за новата светица в календара на Румънската патриаршия беше прието от Светия Синод на Румънската православна църква на заседание на 17 февруари 2022 г.

Царица Теодора (Теофана) е първата съпруга на цар Йоан Александър, за която той се жени още докато е деспот в Ловеч през 1323 г. Тя е била дъщеря на влашкия воевода Иванко Първи Басараб, а рожденото й име е било Брайда. 

Когато Йоан Александър става български цар през 1331 г., Теодора се премества в столицата Търново и управлява заедно с него близо петнадесет години. Там продължава да насърчава и подкрепя развитието на книжнината – сред забележителните ръкописи от този период е българският превод на византийската Хроника на Константин Манасий, сега съхранявана във Ватиканския музей и много други. 

В Похвала на цар Йоан Александър, съдържаща се в Софийския псалтир (Софийски песнивец, 1337 г.), Теодора е определена като „благочестива жена“. От брака си с българския цар Теодора има четири деца – Михаил Асен, Йоан Срацимир, Йоан Асен Четвърти и Василиса. Царицата става ктитор на много църкви и манастири, сред които е и Басарбовският скален манастир край Русе.

На празника по покана на Румънската патриаршия, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум, отговарящ за връзките между Българската патриаршия и Румънската православна църква, и Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил съслужиха с Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил, по повод тържественото честване в Букурещ на празника на св. св. Константин и Елена и провъзгласяване канонизацията на св. Теофана Басараб.

Патриархът на Румънската православна църква Даниил отправи приветствено слово за „добре дошли“ към двамата митрополити от Българската православна църква – Наум и Даниил. Последва и слово-отговор от българските архиереи.

Русенският митрополит Наум произнесе слово към патриарх Даниил, в което каза:

„Светлата пасхална радост, която продължава да владее сърцата ни и насочва духовните ни сетива към Царството Божие, днес е още по-пълна и изобилна, защото светата Христова Църква канонизира и тържествено прославя в лика на светите Божии угодници още един дивен свидетел и изповедник на името Христово: благоверната царица Теодора Търновска – в монашество преподобна Теофана Басараб. Радостни сме и благодарим на Всемилостивия Бог, задето днес, когато прославяме светите равноапостолни благоверни Константин и Елена, небесни покровители и на тази благолепна Патриаршеска катедрала, в Църквата просиява още една благоверна царица, която е свързана едновременно и с братския православен румънски народ, и с православния български народ. За нас, като християни, новопрославената света Теофана ще има винаги запазеното си място в църковната ни и народностна памет, оставайки нашата „Теодора, благочестивата царица на великия цар Йоан Александър, приела монашеския ангелски образ под името Теофана“, на която в старобългарската версия на Синодика на Неделя православна винаги ще се пее „вечна памет“. Защото православният български народ не може да забрави добрините й, и всичко онова, което тя с толкова много любов е сторила за него. В паметта ни винаги ще се помнят всеотдайните грижи на светата благоверна Теодора за книжовното и културното развитие в Търновското царство, нейното активно ктиторство в полза на храмовете и манастирите из диоцеза на Търновската патриаршия, включително и в полза на Басарбовския скален манастир в богохранимата ни Русенска епархия, заедно с всичко онова, с което тя е допринесла за мисията на светата Църква и още по-силното утвърждаване на християнството в нашата страна. Заедно със светите Параскева Епиватска и Димитър Басарбовски, от днес в лицето на света Теофана Басараб нашите братски православни църкви и народи получават още един общ молитвен застъпник – още един духовен мост и обединител в стремежа си към висотите на християнския живот и подвиг, още един свой верен спътник по тесния път на спасението към Царството на вечния живот. Вярваме, че със светостта и благочестието си, с примера за ревност по Бога и отдаденост на делото на Неговата света Църква, който ни е оставила света преподобна Теофана, тя ще вдъхновява и занапред мнозина сред нас към още повече старание в изпълнението на Христовия Завет и ще насърчава единството и взаимната любов между светите Румънска и Българска православни църкви. По светите молитви и небесното застъпничество на Пресвета Богородица, на света преподобна Параскева Търновска и светия преподобен Димитър Басарбовски, на света преподобна Теофана Басараб и всички просияли в святост дивни Свои угодници Господ Бог всякога да благоволи към всички нас, да ни дарува Своя мир и Своята велика милост и да благославя от небесните висини нашите братски православни народи!”.

Паметта на новоканонизираната светица ще се чества всяка година на 28 октомври. На празничното богослужение присъстваха г-н Радко Влайков, посланик на България в Румъния и г-н Кирил Вълчев, генерален директор на БТА.

———–

Източник: Русенски митрополит Наум, БТА

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: