Меню Затваряне

Румънската патриаршия ще предложи старците Паисий (Олару) и Дионисий (Игнат) за канонизация

Старците Паисий (Олару), Илие (Клеопа) и Дионисий (Игнат) от килията Колчиу в манастира Ватопед са предложени за канонизация, съобщи в петък Молдовският и Буковински митрополит Теофан.

Декларацията беше предложена по време на посещението на архиерея в град Ботошани.

„Надяваме се, че след известно време – защото не бързаме – ще имаме и други три мемориални къщи, свързани с имената на старците Паисий (Олару), Илие (Клеопа) и Дионисий (Игнат), от килията Колчиу, тъй като всички те са родом от тази област и вече са предложени за канонизация през 2025 г., когато Румънската православна църква отбелязва 100 години като патриаршия и 140 от автокефалията“, каза митрополитът.

„Този ​​момент ще бъде отбелязан с Божията воля чрез канонизиране на важни личности за живота на нашата Църква – сред тях са и тримата, които вече споменах и които са родени в тази област“, ​​добави архиереят. Негово Високопреосвещенство изрази надежда, че и трите мемориални къщи ще бъдат завършени преди канонизацията, както къщата-музей в Точилени в памет на патриарх Теоктист и в памет на св. Йоан Яков Хозевит в Крайничени (Хородиштеа).

За първи път се споменават имената на старците Паисий (Олару) и Дионисий (Игнат) във връзка с евентуална канонизация. Те са родом от окръг Ботошани, Румъния.

По-рано през март, т.г. на свое заседание от 25 февруари Св. Синод на Румънската църква реши да подготви канонизацията на дванадесет свещеници и монаси, пострадали от режима, която ще се състои през 2025 г., когато Румънската православна църква чества 140 години автокефалия и 100 години патриаршески статут.

„Във време на изпитания за Църквата през комунизма, повечето от тях изповядваха вярата си в Христос”, каза епископ Варлаам от Плоещ, главен секретар на Св. Синод и изброи три от имената, предложени за канонизация, които могат да бъдат одобрени от Св. Синод: проф. Димитру Станилоае, пострадал в затвора; архим. Клеопа Илие, преследван години наред от Секуритате и дълги години живял в уединение като отците през първите векове на монашеството; архим. Герасим Иску, монах в манастира Тисмана, близък приятел на тези, които активно са се борили срещу комунистическия режим. Още едно име беше предложено за канонизация на заседанието – епископ Мелхиседек Стефанеску, архиерей от 19-ти век, известен като “бащата на автокефалията” на Румънската православна църква.

Кратка биография на старците Паисий (Олару) и Дионисий (Игнат)

Старец Паисий (Олару)

Старецът Паисии (Олару)  е роден на 20 юни 1897 г. в Строещи, община Лунка, окръг Ботошани.

Той влиза в общността на скита Козанча (Ботошани) през 1921 г., а година по-късно е постриган като монах с името Паисий.

Ръкоположен за дякон на 14 октомври 1943 г., а за свещеник през април 1947 г. Той е бил игумен на скита в продължение на една година (от 1947-1948 г.)

През 1948 г. се оттегля в манастира Неамц, между 1949-1953 г. живее в манастира Слатина (обл. Сучава), а от 1954 г. в манастира Сихастрия. Между 1972 и 1984 г. той живее в скита Сихла.

Преставя се в Господа на 18 октомври 1990 г. в манастира Сихастрия.

Старецът Дионисий (Игнат)  е роден на 22 септември 1909 г. в община Ворничени, окръг Ботошани.

Старец Дионисий (Игнат)

През 20-те години на миналия век той отишъл с брат си на Света гора и бил постриган като монах през 1927 година.

Той беше признат за един от най-вдъхновените и опитни молитвеници, практикували Иисусовата молитва. Старецът Дионисий е имал тесни духовни връзки със св. Паисий, йеросхимамонах Йоан (Гуцу) и архим. Петроний (Танасе), игумен на румънския скит “Св. Йоан Предтеча”.

Старецът Дионисий се упокоява в Господа на 11/28 април 2004 г., на 95-годишна възраст, считан за един от най-великите духовници на Света гора.

Източник: Basilica.ro

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: