Меню Затваряне

Румънският епископат на ПЦА изпрати ново дарение за украинските бежанци в Румъния

Румънският православен епископат на Православната църква в Америка съвместно с агенцията на Международните православни християнски благотворителни дружества (IOCC) обяви ново дарение за украинските бежанци на обща стойност 70 000 долара. Това стана, след като Негово Високопреосвещенство архиепископ Натанаил и румънският епископат получават съобщение, че северозападните провинции в Румъния се нуждаят от финансова помощ, за да се грижат за бежанците, които са пресекли румънската граница след военния конфликт в Украйна. В Румъния има вече над един милион украински бежанци.

70 000-те хиляди долара бяха изпратени на Негово Светейшество патриарх Даниил и на Румънската православна църква за подпомагане на кризата, особено в засегнатите северозападни провинции.

Международните православни християнски благотворителни дружества (International Orthodox Christian Charities – IOCC) продължават усилията за подпомагане на украинските бежанци и други хуманитарни кризи по целия свят. В момента IOCC работи както в Румъния, така и в Полша, за да облекчи страданията на украинците, които бягат от войната и все още приемат дарения. От началото на войната ПЦА си партнира с хуманитарната агенция „Елеос“ (ELEOS) на Полската православна църква, на която изпратените средства за украинските бежанци досега възлизат на почти 810 000 долара.

Агенцията на IOCC е основана в Балтимор, Мериленд и е официална международна хуманитарна агенция на Асамблеята на каноничните православни епископи на САЩ. От създаването си през 1992 г. чрез своите благотворителни дружества тя е разпределила над 625 милиона долара спешна помощ за семейства и общности в повече от 60 страни. Агенцията не предоставя средства за църковни мисии като религиозно образование или мисионерска работа. Всички събрани средства (без административните разходи), се използват за хуманитарна помощ, предоставена единствено въз основа на нуждите на семейства, бежанци и разселени лица, възрастни хора, деца, сираци и хора с увреждания.

Чрез центровете и офисите си в САЩ и по целия свят (Баня Лука, Босна и Херцеговина; Адис Абеба, Етиопия; Тбилиси, Грузия; Йерусалим, Газа; Аман, Йордания; Бейрут, Ливан; Минеаполис, Минасота; Белград, Сърбия) агенцията подпомага хора, живеещи в някои от най-нестабилните места в света и е една от малкото агенции, които все още работят в Сирия и продължава да подкрепя една от най-големите хуманитарни мрежи в страната.

———–

Източник: Православна църква в Америка

Posted in Мисия, Новини, Новини от света

Вижте още: