Меню Затваряне

Румънците могат да създадат първата си монашеска общност в Япония

Румънският енорийски свещеник на Токио обяви пред румънската православна общност в Япония какво мисли за Международния православен център „Св. Андрей” в Китакаруизава: „Може би, ако е Божията воля, този център ще стане седалище на малка монашеска общност, първата в Япония,” каза отец Даниел Кориу.

„Идеята за Международен православен център „Свети Андрей“ тръгна от желанието да прекарваме времето си заедно сред природата и на чист въздух. Убежищата, които правим всяка година в планината, се настаниха трайно в умовете и сърцата ни с желанието да имаме такова собствено място, където да можем да отидем не само веднъж годишно, когато пожелаем“, обясни отец Даниел Кориу на новия уебсайт на Румънската православна енория в Токио.

През август 2021 г. общността закупи приблизително 1000 квадратни метра гора в подножието на планината Асама в района на Китакаруизава.

„Успяхме да изготвим скица на комплекс от около 400 кв. м. Този комплекс включва голяма трапезария, общи части, параклис и десет спални“, отбеляза енорийският свещеник Даниел Кориу.

„От идеята да го използваме само за нашето уединение, ние си помислихме, че може би, ако е Божията воля, този център ще се превърне в седалище на малка монашеска общност, първата в Япония. По този начин Международният православен център „Свети Андрей“ има за цел да се превърне едновременно в център за физическа и духовна почивка“.

За целта е стартирана онлайн кампания за набиране на средства.

Румънската общност в Токио също купи парче земя в Минами Алпи-ши в префектура Яманаши, където ще създаде православно гробище за православни вярващи от всяка националност, живеещи в Япония.

Румънската енория в Токио е създадена преди 12 години. Църквата на Токийската енория беше осветена на 3 ноември 2020 г. и е посветена на св. Георги Победоносец.

Енорията съхранява частици от мощите на светците Георги, Екатерина, Нектарий, Порфирий и Филотея.

Румънска православна общност съществува и в Осака.

————

Източник: basilica.ro

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: