Меню Затваряне

Русенска епархия получи одежда на св. Петка от Румънския патриарх

Русенска епархия получи в дар от Румънския патриарх Даниил одежда на св. Петка, както и 35 тона хранителни продукти. С благословението на Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил и със съдействието на Високопреосвещените митрополити Теофан на Молдова и Буковина и Лаврентий на Ардял, на Русенска епархия беше подарена втора одежда, покривала честните мощи на св. Петка в гр. Яш, предназначена за съхранение в Копривецкия манастир „Св. Петка“ край гр. Бяла, който е в процес на благоустрояване.

Реликвата беше предадена на 15 септември 2021 г. в гр. Яш от митрополит Теофан на г-н Ивайло Маринов от Българското посолство в Букурещ.

На 16 септември в гр. Брашов с одеждата на св. Петка бе извършено масово литийно шествие. В официалната делегация от румънска страна, съпровождаща реликвата към България, както и 35 тона хранителни продукти (дарение от Федерацията на превозвачите и услугите в публичния сектор и Балканска търговска къща), участваха още д-р Ливиу Панделе, президент на Балканска търговска къща и г-н Йоан Збърня, председател на Федерацията на превозвачите и публичните услуги в Румъния.

На 17 септември 2021 г. в 15.00 ч. на граничния пункт Дунав мост в Русе одеждата на св. Петка и хранителните продукти бяха посрещнати от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, г-н Пенчо Милков, кмет на Община Русе, г-н Пламен Нунев и други официални лица. От граничния пункт тя беше пренесена в Басарбовския манастир, където я очакваха архим. Антим, протосингел на Видинска епархия, архиерейските наместници от Тутракан, Попово и Разград, свещеници от Русе и гости на св. обител.

Получената от Румъния хуманитарна помощ от хранителни продукти беше разпределена за раздаване на нуждаещи се семейства от Северна България в Русенска и Видинска епархия.

Източник: Русенски митрополит Наум

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: