Меню Затваряне

Русенският митрополит Наум посети Света гора

В дните между 25 и 28 април Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум посети Света гора по покана на игумена на манастира „Есфигмен“ архим. Вартоломей.

Митрополитът бе придружаван от архимандрит Никанор от Църногорския манастир, чието братство е в близки духовни отношения с Есфигменското братство, и от свои духовни чеда.

В Свещ. Кинотис българският архиерей бе посрещнат от протоса герон Христофор Иверски и от членовете на св. Епистасия йеромонах Теофил Пантократорски и йеромонах Йероним Симонопетритски. Светогорските духовници изразиха своето задоволство от посещението на висшия български клирик и споделиха желанието си контактите между Света гора и България да се задълбочават занапред. Протосът подари на митрополит Наум сребърно копие на иконата „Достойно Ест“.

В манастира „Симонопетра“ митрополит Наум се поклони в католикона и бе приет от йеромонах Гервасий от Събора на старците на светата обител, който покани българския архиерей да гостува и да служи в светогорския манастир.

Във „Великата Лавра“ българският гост бе приет с най-топли думи от игумена архимандрит Продромос, който му предложи гостоприемството на първенстващия светогорски манастир, в който хлябът и до ден-днешен се прави с квас от времето на преп. Атанасий Атонски. И действително, тази света обител повече от 1000 години поддържа живо и без прекъсване автентичното монашеско предание на отците, като е била опазена от разоренията и опустошенията, които са претърпявали от пирати и нашественици повечето от останалите манастири на Атон. На гроба на преп. Атанасий Атонски митрополит Наум отправи гореща молитва за българското монашество.

След това Русенският митрополит посети румънския скит „Св. Йоан Предтеча“, където се поклони на чудотворната икона на светеца и разговаря със скитския дикей йером. Атанасий.

На следващият ден митрополит Наум се поклони на най-почитаната Богородична икона на Атонския полуостров – Иверската „Вратартица“ (Портаитиса), след което посети манастира „Ставроникита“, където бе радушно приет и разговаря с игумена архимандрит Тихон. В края на деня българският архиерей се поклони в светата обител „Пантократор“, където получи в дар най-новото изследване за каноничния статут и управлението на Света гора през вековете, в което специално място е отделено и на периода на българско върховенство над полуострова по времето на цар Йоан Асен II. Митрополит Наум се поклони и на светините в храма на Илиинския скит.

Митрополитът бе сърдечно приветстван и в Андреевския скит в Карея, където се помоли пред честната глава на св. ап. Андрей, след което се поклони на чудотворната икона на Пресвета Богородица „Страшное предстателство“ в манастира Кутлумуш.

В предпоследния ден от своето поклонническо посещение висшият български клирик бе сърдечно приветстван във Ватопедския манастир от игумена архимандрит Ефрем и получи възможността да се поклони на чудотворните икони, пояса на света Богородица, главата на св. Йоан Златоуст и другите светини, ревностно пазени в манастирския католикон. Особено затрогваща беше неочакваната среща на архиерея с великосхимника старец Николай Зографски, с кого го свързват сърдечни духовни връзки още от времето на богословското им образование.

Митрополитът посети бившия български скит „Богородица-Ксилургу“, където се поклони и в трите скитски храма – „Успение Богородично“, „Св. Иван Рилски“ и „Св. св. Кирил и Методий“.

В обедните часове българските поклонници бяха приети в келията „Милопотамос“, където се поклониха в храма „Св. Евстатий“ и бяха вкусно нагостени от новия старец монах Йоаким. Българският архиерей отслужи панихида за упокой на душата на блажения и приснопаметен старец на келията монах Епифаний – многообичаният архимагерас на Света гора.

Същия ден, след като се поклони в светата обител Каракал, митрополит Наум бе посрещнат с голяма обич от отците от манастира „Св. Павел“ и разговаря с 91-годишния игумен архимандрит Партений, който остави работата си на манастирското лозе (sic!), за да има възможността да получи благословение на българския архипастир.

Преди своето отпътуване на 28 април митрополит Наум отслужи архиерейска св. литургия в светата обител „Есфигмен“ в Карея, в съслужение с игумена архимандрит Вартоломей и братя от манастира. Архиереят отслужи и трисагион на гроба на блажения и приснопаметен старец и игумен на манастира архимандрит Хризостом, с когото го свързва дългогодишно лично познанство.

С особено задоволство българският архиерей разгледа карейската келия „Св. Илия“, където се е подвизавал известният и много талантлив светогорски протопсалт монах Дионисиос Фирфирис.

Posted in Новини, Новини от света, Светогорие

Вижте още: