Меню Затваряне

Русенският митрополит Наум с изявление и призив за свикване на църковен събор

Днес, след обръщенията и изявленията на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Врачанския митрополит Григорий и Пловдивския митрополит Николай, Русенският митрополит Наум публикува своето изявление във връзка с приемането на синодалната наредба да промяна на избора на митрополит и касирането на избора в Сливен, като изясни своята позиция.

Митрополит Наум е подкрепил касирането на избора в Сливен въз основа на доклада на митрополит Йоан като наместник на овдовялата епархия и уточнява, че е разбрал за синодалната наредба на самото заседание. Подкрепил е наредбата, подкрепяйки по този начин и мнозинството архиереи заради църковното единство като уточнява, че е изразил мнение на заседанието, че такава наредба „следва да се приложи при следващи избори, първоначално на църковен събор, а след това, ако бъде приета, да влезе в сила“.

Митрополит Наум смята, че трябва да се свика църковен събор възможно най-скоро. Изявлението е публикувано на страницата му във фейсбук и на сайта на Българска патриаршия.

„Относно публикуваните последователно становища на Високопреосвещените ни събратя Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим, Видински Даниил, Варненски и Великопреславски Йоан, Врачански Григорий и Пловдивски Николай, засягащи касирането на епархийския избор за нов Сливенски митрополит и приемането на Синодалната наредба за избирането на епархийски митрополити занапред, считаме за необходимо да поясним следното:

1. Подкрепихме касирането на епархийския избор в Сливен, състоял се на 18 февруари 2024 г., на основание докладваното от управляващия епархията митрополит Йоан в заседанието на Св. Синод в пълен състав на 24 февруари 2024 г.

2. Поясняваме, че не бяхме сред архиереите – вносители на проекта на Наредбата за избирането на епархийски митрополити, представена в заседанието на Св. Синод в пълен състав на 24 февруари 2024 г., за която узнахме в самото заседание. 

3. При проведените разисквания, относно този проект, изразихме мнение, че подобна Наредба, ако се приеме, би следвало да се приложи при следващи избори, тъй като в настоящия момент избирането на нов Сливенски митрополит вече е в процедура.

4. Гласувахме „ЗА” приемането на Наредбата, принципно подкрепяйки Св. Синод в неговото мнозинство, в името на църковното единство.

5. Считаме, че по-скорошното свикване на Църковен събор ще допринесе за урегулирането на всякакви подобни казуси, касаещи вече приети Синодални наредби или проекти на подобни предложения, както и за неотложното решаване на други важни въпроси.

6. Що се касае до създаденото положение от 24 февруари т. г., ще се съобразим с решението на Св. Синод, което ще бъде взето на 12 март т. г.

Слава Богу за всичко!“

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: