Меню Затваряне

Русенският митр. Наум беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Русе“

На 14 юни 2024 г. в пленарната зала на Община Русе се състоя тържествена церемония за удостояването на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум със званието „Почетен гражданин на Русе”. Званието бе присъдено след предложение на кмета на града Пенчо Милков и прието от Общинския съвет на Русе. 

Председателят на Общинския съвет акад. Христо Белоев каза, че повече от десет години Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум ръководи Русенската митрополия, като през това време е свършено много:  

„От сърце поздравявам нашия духовен водач. Убедих се, че с личен пример, наставления и действия Негово Високопреосвещенство работи за единението на обществото в едни трудни, разделни времена“, посочи кметът на Русе Пенчо Милков. 

Областният управител на Русе Драгомир Драганов подари картина на Русенския митрополит.

След връчването на Грамотата и ювелирен нагръдник от кмета г-н Пенчо Милков и г-н Христо Белоев, председател на Общинския съвет, владиката произнесе слово, в което каза:

„С благодарност и особено вълнение приехме решението на Русенския общински съвет за удостояването ни със званието „Почетен гражданин” на старославния Русчук, във връзка с изпълването на десет години от избора ни за Русенски митрополит.

Но преди всичко е нужно да подчертаем, че този жест на уважение от ваша страна посрещаме не толкова заради някакви собствени заслуги, а най-вече поради обстоятелството, че в лицето на Русенския митрополит вие проявявате своето цялостно внимание и признателност към Българската православна църква като институция.

Поемайки архипастирското служение тук през 2014 г., ние срещнахме голяма сърдечност и топли чувства от местната власт, гражданите и църковното изпълнение, давайки им уверение, че в делата си ще се водим предимно от евангелските слова на Господа към Неговите ученици: „когато изпълните всичко вам заповядано, казвайте: ние сме слуги негодни, защото извършихме, що бяхме длъжни да извършим“ (Лука 17:10).

Ето защо, за нас приоритетно е била поставена личната молитва за цялата епархия и нейните жители, като се стремим да постоянстваме в търпение и братолюбие, в отправление на църковно-народното преуспяване.

Но това също би било трудно осъществимо, ако Русенската митрополия нямаше подкрепата на всички кметове и общински структури на територията на епархията, със съдействието на които тя провежда своята мисия в областта на строително-ремонтните, образователните, благотворителните и социалните дейности. А в това отношение на първо място трябва да отбележим отличните си работни взаимодействия с Община Русе и нейното ръководство.

Честта да получим днес това почетно звание е особено затрогваща и задължаваща и поради обстоятелството, че в този град ние непресторено живеем с любов и разбиране помежду си, независимо от своите различия във вяра и етнос, което всъщност е и най-голямата награда за един християнин и архиерей – да вижда Христовия плод сред своите съграждани.

Нека Божието благословение да бъде с всички нас, в името на доброто и просперитета на Църквата, народа и Родината ни, амин!”

––––––––––––

Текст и снимки: Русенска митрополия

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: