Меню Затваряне

Русенският митр. Наум ще бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на град Русе“

Русенският митрополит Наум ще бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на град Русе“, реши днес Общинският съвет в града. Предложението бе на кмета Пенчо Милков, като 37 съветници го подкрепиха, шестима гласуваха „въздържал се“ и нито един против. 

Милков припомни, че Негово Високопреосвещенство е избран за Русенски митрополит през март 2014 година. Под неговото ръководство Русенската митрополия ремонтира редица храмове и манастири в епархията си. Заслуга на Русенския митрополит Наум е и възстановяването на църквата „Св. Петка“ в Русе, припомня русенският вестник „Утро“.

„Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум е от дълги години една от ярките фигури в русенския духовен живот. Той е верен съмишленик и духовен водач както в общението с миряните, така и в изграждането на общокултурно пространство на вяра, доверие и съпричастност към културните и духовни ценности на нашето съвремие“, каза кметът. 

Милков заяви, че е неоценима и ролята на митрополит Наум като духовен водач и обединител в тежките времена на Covid 19, икономически кризи и политическо разделение:

„С посланията си за толерантност и съпричастие той успяваше да обедини паството си със силата на вярата в човешкия дух и изконните човешки ценности“, припомни още кметът.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: