Меню Затваряне

Русенският митрополит Наум възглави св. Литургия за Успение Богородично в Румъния

На 13 август 2023 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум възглави св. Литургия в епископската катедрала „Св. Николай“ и „Покров Богородичен“ в гр. Миеркуря Чук. Съслужи му еп. Андрей на Ковасна и Харгита, архим. Герасим, екзарх на манастирите, заедно с храмовото духовенство, прот. Кирил Синев, представител на Българската патриаршия в Букурещ, и четирима дякони. Това съобщава митрополитът на своята страница във фейсбук.

Песнопенията изпълни смесения хор „Покров“ при катедралата. След Великия вход еп. Андрей ръкоположи за йеромонах Лаврентий (Беженару), който е зачислен в скита „Св. йерарх Власий“, гр. Миеркуря Чук. След причастяването на духовниците епископът произнесе проповед озаглавена: „Постът и молитвата – оръжия срещу демоните“. Той говори върху литургийното евангелие според евангелист Матей, глава 17, стих 14-23. Негово Преосвещенство обърна внимание върху днешния секуларизиран свят, който поставя Бога на второ място и се характеризира с духовна глухо-нямост. „Църквата зове младото поколение да слуша Небето, а не само земята“.

След отпуста, Русенският митрополит Наум благодари на любезния си домакин – епископ Андрей, за братската покана, за досегашните съслужения в гр. Русе и за възстановените русенски храмове „Св. Петка“ и „Св. Георги“ по трансграничен проект между България и Румъния.

В следобедните часове на неделния ден йерарсите се поклониха в манастирите „Фъджецел“ и „Извора на Муреш“, окръг Харгита, Румъния, където бяха посрещнати радушно от манастирските обитатели.

За празника Успение Богородично, митрополит Наум поздрави поклонниците с архиерейско слово, в което припомни, че Божията майка със своята чистота и богоотдаденост заслужи да бъде Посредница в откриването на великата тайна на благочестието и заедно с това – с участието си в това превелико тайнство на богочовечеството, – да съедини земното с небесното“.

Думите му бяха обърнати и към нашата съвременност: „всеки от нас днес вижда и чувства, че времето, в което живеем, е време, което изглежда все повече лишено от радост, защото е време на скърби и нови тежки изпитания и изкушения. В рамките на само няколко години светът, който познавахме и с който бяхме свикнали, се промени до неузнаваемост в резултат от една пандемия и една братоубийствена война, която продължава и до днес и която освен непосредствените си жертви има и своите особено пагубни отражения тъкмо върху нас, православните, изостряйки докрай отдавна тлеещи конфликти и разделения“.

Архиереят засегна и предизвикателствата пред християнската съвест днес, които ни задължават „да изпитваме духовете (срв. 1 Иоан. 4:1), да различаваме добро от зло (срв. Евр. 5:14) и да осмисляме случващото се в светлината на вечните истини на християнската ни вяра, като не затваряме очите си за това, на което в тези дни на скръб и изпитания сме тъжни и ужасени свидетели. Защото новото време е време на неимоверно изпитание за устоите на съвременната християнска цивилизация и за нашата вярност към Бога и Неговия Нов Завет с човечеството – изпитание, лично за всекиго от нас, и за всички нас, заедно – като Тяло Христово“ – припомни архиереят.

„Ето защо днес, изправени пред грозното и зловещо лице на войната, пред толкова много невинни жертви на агресията от човек към човека и всевъзможни други изяви на богоборчеството в нашия свят, свидетели на толкова много мъка и болка, християнската ни съвест трябва да бъде будна повече от всякога. Повече от всякога трябва да помним и с делата си да свидетелстваме, че „… Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен“ (Иоан 3:16). Както и да живеем с онази единствена и най-голяма заповед, оставена ни от Христа Спасителя, в която като във фокус и сърцевина е съсредоточен смисълът на цялото Негово послание към онези, които се именуват с Неговото име: „Нова заповед ви давам, да любите един другиго; както ви възлюбих, да любите и вие един другиго“ (Иоан 13:34).

„Нека днес – в деня на нейната прослава – завърши митрополитът, – с едно сърце и една уста да я помолим да разпростре своя спасителен Покров над всички страдащи, да смекчи всяко ожесточено сърце и да моли своя Син и наш Бог за мир на земята и блага воля между човеците. По молитвите и майчинското застъпничество на въздигащата се днес на Небесата Божия майка и Приснодева Богородица, Господ Бог да дарува Своя мир и неоскъдяваща божествена благодат на всички населници и гости на тази благословена света обител, на цялата братска Румънска православна църква и на всички онези, които търсят и следват Неговата света воля и вървят по посочения от Него път към спасението и вечния живот! Честит и благословен празник!“

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: