Меню Затваряне

Русенският митрополит Наум възглави среднощна Литургия в катедралата на гр. Тимишоара (обновено)

От 31 август до 3 септември в гр. Тимишоара, Румъния се състоя Международна среща на православната младеж (ITO) – Тимишоара 2023.

Събитието с международен мащаб и общоправославен характер събира около 3500 млади хора на възраст между 16-35 години. На него присъстваха още и 1500-2000 младежи от архиепископията на Тимишоара, от другите епархии, и от Банатската митрополия.

Срещата, вече в своето 7-мо издание, следва другите международни срещи на православната младеж, организирани в Румънската патриаршия, а именно в Бая-Маре (2014), Клуж-Напока (2015), Букурещ (2016), Яш (2017), Сибиу (2018) и Крайова (2019).

На 2 септемаври вечерта среднощната Литургия в катедралния храм на гр. Тимишоара беше възглавена от Русенския митрополит Наум в съслужение с епископ Силуан от Унгария, еп. Паисий Логожански, архим. Атанасий, игумен на скита „Продром“ в Света гора и десетки свещеници и дякони.

Стотици млади участници се причастиха със светите Тайни по време на св. Литургия, отслужена в митрополитската катедрала на Тимишоара. Младежите вдъхнаха за няколко часа атонската атмосфера чрез бдението, в което взеха участие и монаси от Света гора, под звуците на песнопения на румънски, български и гръцки език.

На клироса пя и известният в православния свят архим. Никодимос Каварнос.

На 3 септември 2023 г. в митрополитската катедрала „Св. Трима светители“, гр. Тимишоара бе отслужена архиерейска св. Литургия от митрополит Йоаким на Бурса (Вселенска патриаршия), митрополит Йоан Банатски, еп. Марк от Кения (Александрийска патриаршия), еп. Каис Ерзурумски (Антиохийска патриаршия), румънския православен епископ Силуан от Унгария, Русенски митрополит Наум, митрополит Георги на Китрос, Катерини и Платамон (Гръцка архиепископия), митрополит Никола на Аполония и Фиера (Албанска архиепископия), еп. Паисий на Лугож, викарий на Тимишоарската архиепископия, съобщава на страницата си Русенският митрополит Наум.

По време на причастяването на духовниците проповед произнесе Банатския митрополит Йоан.

След отпуста на св. Литургия бе извършено официалното закриване на провеждащата се в Тимишоара Седма международна среща на православната младеж. Запаленият факел бе предаден на представители на Букурещка архипеископия, която ще е домакин на осмото издание през 2025 г., когато се навършват 100 г. от провъзгласяване на патриаршеския статут на Румънската православна църква. Митрополит Йоан благодари на гостуващите архиереи от поместните сестри църкви, като им подари за молитвен спомен икона.

————–

Източник: Trinitas TV

Текст и снимки: Страница на Русенски митрополит Наум (тук и тук)

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: