Меню Затваряне

Русенският митрополит Наум гостува на Румънската църква

По покана на епископа на Александрия и Телеорман Галактион от 28 до 30 август 2021 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум гостува в Румъния, придружаван от свещ. Кирил Синев от Русе.

В късния следобед на 28 август митрополит Наум пристигна в манастира „Пантократор“, община Дръгънещ-Влашка, окръг Телеорман, радушно посрещнат от еп. Галактион на Александрия и Телеорман и младото монашеско братство. Късно вечерта митрополитът бе тържествено посрещат и в катедралата „Св. Александър“ на гр. Александрия, където облечен в архиерейска мантия, възглави бдението и освети петохлебие.

На 29 август, отсичане главата на св. Йоан Предтеча, българският архиерей възглави св. Литургия, отслужена на открито върху т.нар. „летен олтар” в двора на александрийската катедрала. В края на св. Евхаристия митрополит Наум произнесе проповед за Господния Предтеча:

„Нима можем да забравим стотиците и хиляди убити и измъчвани християни – както духовници, така и миряни, станали жертви на гоненията в различни държави през изминалото столетие? Християни, които бяха гонени и физически ликвидирани само заради своята вяра в Христа и принадлежността си към Неговата света Църква. Факт е също така, че християнското мъченичество е нещо, което на места продължава и днес, както и че въобще преследването срещу Църквата Христова – макар и не в смисъла на физическата саморазправа – продължава във все по-изобретателни форми дори и в най-цивилизованите страни…

В слабостта и безсилието си Ирод е постигнал една преходна победа над своя изобличител, но истинският победител в тази кървава, ужасна трагедия не е той, а невинният праведник, когото Бог е удостоил с венеца на светостта и когото светата Божия Църква и до днес справедливо прославя като най-големият измежду родените от жена (срв. Мат. 11:11), докато Ирод остава завинаги в историята с позорното петно от извършеното нечувано беззаконие. Такава е съдбата на всеки богоборец и всеки беззаконник, а паметта за праведника е с похвали (тропар на св. Йоан Кръстител, гл. 2)“.

В следобедните часове на деня митрополит Наум посети девическия манастир „Брънчени“ и мъжкия манастир „Св. Георги“ – с. Цигънещ. След като българският архиерей възглави празничната вечерня, по централните булеварди на Александрия бе извършено масово литийно шествие с мощите на св. вмчк Пантелеймон, донесени специално от манастира „Пресвета“ от гръцкия остров Андрос, и мощите на св. Александър Константинополски. В литията участваха повече от 200 духовници и множество вярващи. Пред катедралата еп. Галактион отличи с почетни дипломи четирима румънски пожарникари, включили се в гасенето на пожари в Гърция.

На 30 август, св. Александър патриарх Константинополски, храмов празник на катедралата в гр. Александрия, Русенският митрополит Наум възглави св. Литургия отслужена на открито. На българския архиерей съслужиха архиеп. Калник на Арджеш и Мусчел, еп. Галактион на Александрия и Телеорман, еп. Гурий на Дева и Хунедоара, еп. Нестор Хунедоарски, викарий на епископията на Дева и Хунедоара, монашеското братство при катедралата, архиерейски наместници, свещ. Кирил Синев от Русе и двама протодякони. След св. Литургия бе извършена панихида за ктиторите на катедралата. При посещението на св. обители митрополит Наум бе любезно помолен и записа свои благодарности към Бога и домакините в напрестолните евангелия на манастирите.

За повече снимки виж страница на Русенски митрополит Наум

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: