Меню Затваряне

Русия е отговорна за тези скърби, престъпления и този инфоцид

Йеромонах Димитрий Першин

Йеромонах Димитрий Першин

Нима всичко [което показват информационните агенции от Украйна] са фалшификати и актьори? Или само кадрите от последните дни? А това е само малка част от нещата, който направиха…

Трябва ли “да се обединим” около това? Да си затворим очите за всичко? За войната да се лъже в училищата и по телевизиите? Да се изразява показно възмущение към “депушкинизацията”, която съседите, оказали се колективен Басаврюк1Басаврюк  е митичен образ в украинския устен фолклор, „дяволски човек“, „дявол, сатана в човешки образ“, който приема човешки облик, за да копае съкровища; и понеже те не се дават на нечисти ръце, той привлича доброжелатели (бел. ред.)., извършват от отчаяние?

Лъжите разяждат душата на самия лъжец. Убийството убива убиеца. Кражбата лишава крадеца от всичко. И всички те, според строгото слово на св. апостол Павел, няма да наследят Царството Божие!

Следователно, когато християните, и особено духовенството, оправдават тези грехове срещу ближния си с някакви възвишени цели, те осъждат с вечна присъда не враговете, а самите себе си. Защото е казано: по думите си ще бъдеш съден…

А също така е казано, че мисленото участие в престъплението не се различава от реалното. Затова ние, християните, към които Христос отправя проповедта Си на планината, трябва да помним, че “руска” е прилагателно, а Църквата е Христова. И Страшният съд ще се сбъдне независимо от земния.

Но той започва отсега. Започва с отказа да се прави разлика между добро и зло, с потъпкването на Божиите заповеди заради националните интереси, с освиркването и охулването на посочените за “национални предатели”, със страхливото признаване на страшната истина – Русия е отговорна за тези скърби, тези престъпления и този инфоцид.

И затова трябва да започнете от себе си. От вашето съзнание, от вашия вътрешен свят. И да, това е риск в наши дни. Но “ако Ирод знаеше, че колкото по-силен е той, толкова по-вероятно е чудото”…

———

Превод: архим. Никанор (Мишков)

Източник: Страница на йеромонах Дмитрий Першин

  • 1
    Басаврюк  е митичен образ в украинския устен фолклор, „дяволски човек“, „дявол, сатана в човешки образ“, който приема човешки облик, за да копае съкровища; и понеже те не се дават на нечисти ръце, той привлича доброжелатели (бел. ред.).
Posted in Шарени мисли

Вижте още: