Меню Затваряне

Русия изстреля над 40 ракети срещу Украйна, разрушена е детска болница, има загинали деца

Русия извърши най-масираната ракетна атака срещу Украйна от година насам. Руските окупатори са изтреляли над 40 ракети от различни видове. Украинската ПВО е свалила по-голямата част от тях, но въпреки това има разрушения, убити и ранени. Командващят ВВС генерал-лейтенант Микола Олещук съобщава в Телеграм канала си, че общо по предварителни данни руските военнопрестъпници са изстреляли 38 ракети:

 • 1 аеробалистична ракета Х-47М2 “Кинжал”;
 • 4 балистични ракети “Искандер-М”;
 • 1 бр.крилата ракета 3М22 “Циркон”;
 • 13 крилати ракети Х-101;
 • 14 крилати ракети “Калибър”;
 • 2 крилати ракети Х-22;
 • 3 управляеми въздушни ракети Х-59/Х-69.

💥 Противовъздушната отбрана е успяла да унищожи 30 вражески ракети:

 • 1 аеробалистична ракета Х-47М2 “Кинжал”;
 • 3 балистични ракети “Искандер-М”;
 • 11 крилати ракети Х-101;
 • 12 крилати ракети “Калибър”;
 • 3 управляеми въздушни ракети Х-59/Х-69.

Поразена е централната детската болница „Охматдет“, която е най-голямата специализирана болница за деца в Украйна. Разрушена е най-новата сграда, завършена преди 4 години. В тази болница се лекуват хиляди онкоболни деца от цялата страна. В сградата е стреляно с директен целенасочен удар, тя не е пострадала от отломки от ракета. Операционните зали са разрушени, а под развалините се чуват детски писъци. Ударен е и медицински център в Днепровска област.

По данни на столичния кмет Кличко към 15.11 ч. броят на жертвите в различни квартали на столицата е 66 души. 44 от тях са хоспитализирани в лечебните заведения в града, а на останалите е оказана помощ на място. Потвърдена е смъртта на двамата възрастни в детската болница, един от които е лекар и на 7 загинали деца.

Според министъра на здравеопазването Виктор Ляшко руснаците са ударили сградата, в която са били деца на диализа, т.е. по време на удара малките пациенти са били вързани към устройствата за пречистване на кръвта. В социалните мрежи беше съобщено, че един от лекарите е убит в резултат на обстрела, а интензивното отделение е разрушено.

Украинският президент Володимир Зеленски също съобщава в Телеграм за хора, които са останали под развалините. Според началника на канцеларията на президента Адрий Ермак руснаците целенасочено са ударили болницата.

Освен лечебното заведение са разрушени и последните етажи на няколко жилищни блока. Попадения има и по административни сгради. 

От военната администрация на град Киев съобщават, че са регистрирали падане на отломки в Днепровски, Святошински, Шевченковски, Деснянски, Дарницки, Холосиевски и Соломенски райони. Ръководителят на военната администрация в Кривой Рог заяви, че там са загинали най-малко 10 души, а в източния град Покровск – трима.

Руската държавна агенция ТАСС съобщи, че е ударен склад за боеприпаси в Киев, но никъде не се споменават ударите по болницата, нито жертви и ранени, пише OFF News.

Posted in Новини, Новини от света, Християнство и война

Вижте още: