Меню Затваряне

Руската църква издаде книга за деца, според която да умреш на война е „богоугодно“

Руската православна църква издаде детска книжка със заглавие „Да живееш – значи да служиш на родината“.

В нея има цитати от Свещ. Писание, както и „наставления на светите отци“, които гласят, че войната е „богоугодно“ дело и трябва да се „подчиняваме на всяка власт“.

Книгата се появи на сайта на издателството на Московската патриаршия в раздела „детски книги“. Струва 600 рубли, а главен редактор е Балашихнски и Орехово-Зуевски епископ Николай, който през 2008 г. получава награда на ФСБ за написването на книга за „светците, покровители на специалните части“.

Обяснителните бележки в сайта показват, че цитатите, включени в книгата, „настройват военното ежедневие и укрепват волята за победа“ като учат „как да се отървете от възмущението си от несправедливостта“.

В книгата се казва, че човек трябва да бъде „покорен на всяка човешка власт“: „Всяка душа да бъде покорна на висшите власти, защото няма власт, която да не е от Бога; съществуващите власти са установени от Бога. Човек трябва да се подчинява не само поради страх от наказание, но и заради съвеста си.“

Освен това децата могат да прочетат, че умреш във война е нещо „богоугодно“.

„Много хора, които са положили живота си в борбата, със сигурност ще получат опрощение на греховете и ще бъдат увенчани с нетленните венци на небесната слава“, се казва в книгата на Руската православна църква.

Никъде не пише обаче, че Русия води агресивна война срещу Украйна, а руските войници умират „богоугодно“, докато отнемат нейните суверенни територии и унищожават църкви, училища, детски градини, убиват цивилни с ракети.

В детската книжка не липсват и текстове, прославящи окупационната руска армия: „Слава на руската армия. Да бъде блажена паметта на подвижниците на Отечеството, пожертвали своята смелост, изкуство и живот за него.“

Припомняме, че Службата за сигурност на Украйна (СБУ) връчи уведомление по подозрение на руския патриарх Кирил, който подкрепя пълномащабната агресивна война на Русия срещу Украйна и „благослови“ окупаторите да избиват украинци.

————-

Източник: Obozrevatel

Posted in Християнство и война

Вижте още: