Меню Затваряне

В Неделя на Православието руските военни бомбардираха историческата Светогорска лавра

В днешната Неделя на Православието, руските военни бомбардираха историческата Светогорска лавра, има и пострадали хора, съобщава агенция “Укринформ”.

“Окупаторите обстрелваха Светогорската лавра в Донецка област”, се казва в съобщение на украинската гранична служба.

Въздушната атака е предприета на 12 март около 22:05 ч. Освен монасите, там е имало и 520 бежанци.

Улучен е женският корпус. Сега изваждат ранените и загиналите изпод отломките”, съобщи шефът на местния офис на обществената организация “Стоп на корупцията” съобщава Владимир Рибалкин, цитиран от News.bg.

В разрушеното крило са били настанени жени и деца.

Ръководителят на пресслужбата на Светогорска лавра “Успение Богородично” монах Тихон Скрипченко пише:

“Братя и сестри. имаше въздушен удар върху Светогорската лавра. Слава Богу, всички са живи, но има ранени, децата са уплашени, а хотелът поради разрухата вече не е в състояние да бъде убежище на бежанците. Никой не можеше да си помисли, че Светогорската лавра ще бъде атакувана и тук ще има някакви военни действия. Това не се е случвало дори през 2014г. Хората дойдоха в Лаврата, надявайки се да се скрият тук от ужасите на войната. Какво ще последва сега? Ако не бъде възстановено електрозахранването и продължават да бомбардират, ни очаква катастрофа. Хората сега седят в подземията, братята им осигуриха вода, храна се дава на децата, оказваме медицинска помощ. Обръщам се към всички, които могат да повлияят на ситуацията, да не правят полигони на места, където се приютяват възрастни хора, жени и деца, където има вековни народни светини. В крайна сметка на територията на Лаврата и гр. Светогорск изобщо няма военни!”.

Публикувано е и обръщение на митрополит Арсений, който дава подробни данни за нападението и недоумява защо е необходимо да бъдат бомбардирани храмове, в които има мирно население.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: