Меню Затваряне

Руските войски изстреляха крилати ракети над Преображенската катедрала в Одеса

В нощта на неделя, 23 юли, в Одеса прозвуча серия от експлозии. Руските войски атакуваха региона с крилати ракети, а в резултат от нападението има 22 жертви, включително четири деца.

Освен сградата на Преображенската катедрала, пострадаха и православни светини – изпод развалините беше извадена Касперската икона на Божията майка, която е покровителка на Одеса. Това съобщиха от Общинския съвет на Одеса.

Според духовника на Одеската епархия на УПЦ Андрий Палчук руска ракета е ударила дясната страна на катедралата и е пробила сградата до първия етаж. В резултат от това катедралата е претърпяла значителни щети, а вътре е избухнал пожар.

Разрушението е огромно. Половината от катедралата остава без покрив. Счупени са прозорците, повредени са олтарите, а пожарът е избухнал на мястото, където се продават свещите.

Преображенската катедрала е била разрушена през 20 в. от съветското правителство, но след това църквата е възстановена с общите сили и средства на жителите на Одеса.

Съветските войски нападат катедралата през 1936 г., като преди това я ограбват – извадени са плочи от мрамор и гранит, след което тя е напълно демонтирана. Основите на катедралата обаче са останали непокътнати.

Преди това, под натиска на заинтересуваните от разрушаването на катедралата, главният архитект на града подписва указ, че тя няма архитектурна стойност. Болшевишките власти решават да организират място за забавление на мястото на храма, планират да поставят тоалетна на мястото на главния олтар. И само застъпничеството на акад. Володимир Филатов спасява святото място от оскверняване – на мястото на олтара е монтирана чешма с голяма мраморна ваза под формата на цвете. В продължение на десетилетия руските терористи всъщност повтарят акта на съветското правителство, но този път унищожават катедралата с ракети.

Градските власти на Одеса съобщиха, че сред обектите, повредени от нощната руска атака, са Домът на учените и къщите около него. Украйна със сигурност ще отговори на руските терористи. Това увери президентът на страната Володимир Зеленски.

„Ракети срещу мирни градове, срещу жилищни сгради, катедралата… Не може да има извинение за руското зло. Както винаги, това зло губи. А Одеса определено ще отговори на руските терористи и те ще усетят този отговор“, написа той.

Държавният глава добави, че на всички жители на Одеса, пострадали през нощта от руска атака, се оказва помощ.

„Благодарен съм на всички, които помагат на хората, и на всички, които мислят за Одеса. Ще преодолеем това. Ще върнем мира. И заради това трябва да победим руското зло“, добави Зеленски.

Русия нанася ракетни удари по Одеса няколко поредни дни – нещо, от което руските пропагандисти изпадат в екстаз в ефира на държавните телевизионни канали на Руската федерация.

Топ пропагандистите Владимир Соловьов и Олга Скабеева многократно призоваваха за заличаването на Одеса от лицето на земята и бурно се радваха на разрушенията в този красив южен украински град. Изявленията на пропагандистите бяха припомнени онлайн.

Вижте и видео от катедралата от нощта на бомбардировките.

Posted in Без категория

Вижте още: