Меню Затваряне

Руските окупатори унищожиха Георгиевския скит на Светогорската лавра в Украйна

Руските окупатори са разрушили скита „Св. Георги“ на Светогорската лавра на Украинската православна църква към Московската патриаршия (УПЦ МП), който се намира в село Долина, Донецка област.

Това съобщава офицерът от 95-та десантно-щурмова бригада на Въоръжените сили на Украйна Юрий Кочевенко във фейсбук: „Руснаците разрушиха с насочен изстрел Георгиевския скит на Свято-Успенската Светогорска лавра на Московската патриаршия. Разруха и смърт са единственото нещо, което носи „руския свят“, дори на онези, които го чакаха. Жалко, беше прекрасна църква“, пише той. За обстрела съобщава и Smi Today. Украинските военни са заснели видео, на което се вижда разрушения храм. Кадрите показват почти напълно разрушената сграда на скита.

Това е втори опит на руските войски да разрушават храмове на лаврата. През първата половина на март, в Неделя на Православието, отново имаше вражески обстрел върху нея, още повече, че тогава в подземията бяха подслонени монаси, жени, деца, възрастни хора (тук).

Припомняме, че войната в Украйна започна на 24 февруари. Почти от първите дни на руската агресия православните храмове попаднаха под вражески обстрел. Още в началото на март стана известно за унищожаването на две църкви в Житомирска и Киевска област (тук).

На 2 май беше ударен Иверския манастир, имаше загинало дете и тежко ранени от експлозията (тук). Сайтът на информационно-просветният отдел на УПЦ-МП започна редовно да информира за разрушенията при обстрела на храмове от руската армия.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: