Меню Затваряне

Руските специални служби арестуваха водача на секта Висарион

Руските специални служби арестуваха известния водач на сектата “Църквата на последния завет”  Висарион и неговите главни помощници в Красноярския край в Сибир по обвинение, че са застрашили здравето на свои поклонници, които са изнудвали за пари, пише Дир бг, цитирайки БТА.

Сектата е основана през 1991 година от Висарион – бивш полицай с име Сергей Тороп, в Кургански окръг на Красноярска област.

В операцията по задържането на Висарион и лидерите на групи Вадим Редкин и Владимир Ведерников са участвали руската полиция и Федералната служба за сигурност. Тримата са обвинени, че са използвали сектата за оказване на психологически тормоз над поклонници с цел лично финансово облагодетелстване. Според властите този тормоз сериозно е навредил на здравето на жертвите. Арестуваните се заплашени от затвор до 12 години.

Висарионой е бивш милиционер, който твърди, че е преживял “пробуждане”, когато е загубил работата си през 1989 г., “докато атеистичният комунистически режим бързо се разпада”. През 1991 г. Сергей Тороп основава своята “Църква на Последния завет”. Последователите ѝ са няколко хиляди, живеещи все в затънтени селца из Сибир.

През 90-те години някои от почитателите на Висарион умират в тази религиозна общност или от самоубийство, или в резултат на тежки условия на живот и липса на медицинска помощ.

Според следователите, самопровъзгласилият се за месия Висарион и неговите помощници са искали средства от свои последователи и са ги малтретирали емоционално.

Повече за сектата на Висарион вижте Сибирската секта Град на слънцето на Висарион отвътре

Posted in Новини, Новини от света