Меню Затваряне

Руският патриарх Кирил е под карантина

Главата на Руската православна църква патриарх Кирил е в изолация и под карантина, след като е влязъл в контакт с човек, заразен с COVID-19.

Московски патриарх заяви, че не може да участва в молитвено събрание поради медицински инструкции и трябва да остане изолиран. В изявлението си, публикувано на уебсайта на РПЦ, не се споменава дали има някакви симптоми.

В деня, в който Руската православна църква празнува паметта на св. Сергий Радонежки , патриарх Кирил се обърна към паството си с думите:

“С най-дълбоко съжаление бих искал да свидетелствам, че този път не мога да споделя радостта от молитвеното общение с всички вас. Причината за това ескорошният ми контакт с човек, на когото беше поставена диагноза коронавирусна инфекция. Медицински необходимото време за личната ми карантина все още не е изтекло. Намерих за невъзможно да изложа всички вас на опасността от инфекция. Но, като спомняйки си, че няма граници или разстояния за молитвата, аз се радвам духовно на това тържество и заедно с всички вас отправям молитви към преподобния. Знам колко голяма е силата на молитвата в събранието и твърдо се доверявам на неговото застъпничество пред Божия престол.

Настоящата пандемия е сериозно изпитание, което ни дава възможност да се убедим в силата на молитвата и изисква от нас да усилим личните си духовни подвизи, за да освободим хората си от разрушителната епидемия. Има два изхода от всяко изпитание, включително настоящото: или човек ще се счупи вътрешно, загубил вяра и надежда в Божията помощ, или ще излезе от ситуацията, укрепен със знанието, че всичко се случва според промисъла на Вседържителя.

Нека Бог да даде изпитанията, които преживяваме, да служат за укрепване на нашия народ във вярата, за обръщане на много хора към Христос. Вярвам, че чрез горещите молитви на св. Сергий Господ ще ни избави от всяко зло”.

Русия също обяви днес 11 493 нови случая на COVID-19, а малко по-малко и дневния рекорд на страната по време на пандемията, като общият брой на случаите достигна 1 260 120.

Официални представители казват, че през последните 24 часа са съобщени 191 смъртни случая от Covid-19, с което официалният брой на жертвите в Русия е 22 056. През май в Русия имаше рекорд за най-много заразени за един ден – на 11 май – 11 656 случая с COVID-19.

По материали от Orthodox Times и официален сайт на РПЦ

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: