Меню Затваряне

Руски войници са измъчвали и убили украинския свещеник Степан Подолчак

Руски войници са измъчвали и убили украинския свещеник Степан Подолчак в селището Каланчак, което се намира в окупираната част на Херсонска област, съобщи Военната администрация на Скадовски район на 15 февруари на страницата си във фейсбук:

„Днес беше установено, че (руснаците) са убили най-умния човек, когото срещнахме в живота си – Степан Ярославович Подолчак. Верен на Бога, с чиста душа, честен и справедлив! Като ангел, който слезе на земята! Невъзможно е да повярваме и никога няма да простим!“.

Военните са съобщили пред украинската медия Suspilne Novini, че отец Подолчак е бил отвлечен от дома си два дни по-рано от руски войници: „Степан Ярославович беше измъкнат от къщата бос, на главата му беше поставена торба. Днес, 15 февруари, дойдоха и взеха жена му, за да го идентифицира“.

Няколко пъти свещеникът е бил викан от ФСБ на „разговор“, като руските военни са настоявали той да премине към Московската патриаршия, пише изданието. Подолчак е продължил да води богослужения на украински език по време на руската окупация и е отказал да бъде преместен в Руската православна църква.

Селището от градски тип Каланчак е окупирано от началото на пълномащабната война на Русия в Украйна и се намира на около 30 километра от административната граница с окупирания Крим.

Posted in Новини, Новини от света, Християнство и война

Вижте още: