Меню Затваряне

Руското външно министерство отхвърли обвиненията на САЩ за неспазване на религиозните свободи

Руското външно министерство нарече оценката на Държавния департамент на САЩ за политиката на страната в областта на свободата на религията “предубедена и пристрастна”, предаде Интерфакс.

“Отново подчертаваме: за нас защитата на правата на вярващите е един от безусловните държавни приоритети. Русия винаги е била многоконфесионална държава и сега дава пример за това на останалия свят”, каза Генадий Аскалдович, пълномощен посланик на руското Външно министерство.

Изказването на руския дипломат е по повод изказването на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен по време представянето на годишния доклад на Държавния департамент за религиозните свободи в света, който за пореден път обвини Русия в потискане на Свидетелите на Йехова и редица мюсюлмански групи, забранени в Русия.

„В Русия властите продължават да тормозят, задържат и изземват имуществото на Свидетелите на Йехова, както и редица мюсюлмански малцинства под предлог за борба с екстремизма“, каза Блинкен (тук) по време на представянето на доклада. В него се обръща специално внимание на “Свидетели на Йехова”, като авторите внимателно описват действията на властите срещу членовете на тази организация.

Докладът също така отбелязва, че руските власти са предприели действия срещу баптистки, петдесятни и евангелски образователни организации. В същото време те не са се отнасяли към институциите на православната църква с такава строгост, твърди Държавният департамент.

Държавният департамент заяви, че правителството продължава да дава привилегии на Руската православна църква за разлика от други религиозни групи, включително правото да се произнася по законопроекти и осигурен достъп до публични институции.

Наскоро Държавният департамент на САЩ публикува друг доклад за религиозната свобода, включително в Русия. Говорейки за този документ, както и за доклада на Американската комисия за свободата на вярващите, Генадий Аскалдович, пълномощен посланик на руското Външно министерство каза, че те съдържат „еднакъв набор от политизирани клишета и измислици“.

Той подчерта, че всички случаи на забрана за дейност на религиозни сдружения или „други структури, използващи религията за лична изгода“ в Русия, са свързани само с нарушения на руското законодателство, а съответните процедури се прилагат само в екстремни случаи и след многократни предупреждения от правоприлагащите органи.

Аскалдович отрече обвиненията на Държавния департамент на САЩ, че Руската православна църква е в „специално положение“. “И това съвсем не е сериозно! С всяка следваща година трябва отново да обясняваме, че Руската православна църква е най-голямата религиозна организация в Русия, действаща в много широк спектър от социалната сфера и да не забравяме, че тя до голяма степен е оформила идентичността на страната ни”, отбелязва дипломатът.

В заключение посланикът посочи, че Москва не се опитва да се намесва в конфесионалната сфера на други държави, за разлика от Вашингтон, който „многократно е решавал своите геополитически задачи, без да се съобразява със съществуващите норми на световния ред, играейки си с „религиозната карта” в различни региони и провокирайки напрежение”, като не пропусна да отбележи намесата на Вашингтон в страните в Близкия изток, Северна Африка, бивша Югославия и “болната” политическа тема за Украинската автокефалия.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: