Меню Затваряне

Руски общественици призовават Църквата да се намеси в защита на свободата на словото

На 23 август Главната прокуратура на Руската федерация излезе със съобщение, че дейностите на следните християнски неправителствени организации са нежелани на територията на Руската федерация: Международно християнско движение „Ново поколение (Република Латвия), Евангелска християнска църква „Ново поколение“ (Република Латвия), Духовно управление на евангелските християни на Украинската християнска църква „Ново поколение“ (Украйна), Международен библейски колеж „Ново поколение“ (Украйна).

Отделът твърди, че дейността на тези организации, действащи в постсъветското пространство от края на 90-те години на ХХ век, започва да представлява „заплаха за основите на конституционния ред и сигурността на Русия“. Редица църкви на територията на Руската федерация също принадлежат към „Ново поколение“, но тяхната съдба все още не е известна.

Това признаване на определена християнска организация на територията на Руската федерация за нежелана включва прекратяване на нейната дейност, както и на всички структури към тази общност. В противен случай законодателството предвижда административна и наказателна отговорност.

В същото време руски общественици се обърнаха с открито писмо към християнската общност в Русия и по повод ограничаването на свободата на словото на медиите, като призоваха да бъдат подкрепени. Повод за него даде обявяването на телевизионния опозиционен канал „Дъжд“(Телеканал Дождь) и няколко интернет издания за „чуждестранни агенти“. Ето и писмото, публикувано в Credo. press:

 „Призоваваме всички, които могат да говорят от името на Църквата, да се противопоставят на задушаването на свободата на словото в Русия“.

„Властите на страната ни днес създават информационен вакуум, поемайки курс към открита политическа репресия. Всички независими медии са застрашени от унищожаване. Много от тях са практически забранени чрез признаването им за „чуждестранни агенти“, което позволява да бъдат ограничавани публикациите им с глоби и да бъдат лишавани от възможността за развитие и финансиране, да бъдат дискредитирани в очите на населението, представяйки ги като нещо чуждо на Русия, наложено от външна страна.

На 20 август руското министерство на правосъдието обяви телевизионния канал „Дъжд“, който е изключително руска медия, за „чуждестранни агенти“, както и руското интернет издание „Важни истории“. Неговият главен редактор Роман Анин, журналистите Роман Шейтанов, Алеся Мароховская, Ирина Долинина, Дмитрий Великовски, Олеся Шмнагун и Степан Петров получиха личен статут на чуждестранни агенти. Сред медиите, обявени за „чуждестранни агенти“ са също така и „Медуза“, Радио „Свободна Европа“/ Радио „Свобода“, Татарско-башкирската служба на Радио „Свобода“, “Сибирски реалности“ и др.

Виждаме, че днес към така наречените „чуждестранни агенти“ са включени и организации, които имат чисто хуманитарен характер като „Гражданска помощ“, която помага на мигрантите, центърът за работа по проблеми с насилието „Насилие.нет“ и др., а да не говорим за преките дейности по правата на човека, на които буквално спират кислорода. Правителството иска да монополизира благотворителността, да я подчини на собствените си интереси, което значително ще ограничи възможностите на онези, които се стремят към реални промени в обществото.

Но тази политика не се ограничава само със задушаване на инициативите за подпомагане на незащитените слоеве на населението, правителството иска да забрани и да се пише за това.

Кой ще съобщи за всички груби нарушения на гражданските права, ако няма независими медии? Кой ще поднесе информацията на обществеността, на защитниците на правата на човека, на всички тези, които могат да бъдат засегнати?

Липсата на информация лишава хората от правото на естествена човешка солидарност, ние се оказваме откъснати един от друг. Взаимното отчуждение може да бъде последица от това. Без да знаят хората какво се случва в близост до тях, без да имат достъп до независими медии, те се изолират в проблемите си, концентрират се върху самозащитата си и лишени от подкрепа, могат да се огорчат или отчаят.

Без подходяща публичност незаконните претърсвания, преследването на хора заради техните възгледи или вяра, нечовешкото отношение към затворниците, изтезанията, беззаконията в съда, преследването на мислещи младежи се превръщат в невидим фон на нашия живот и започва да се възприема като норма.

Ние не можем да се съгласим с това! Християните и хората, ориентирани към християнската ценностна система, както всички хора с добра воля, не трябва да търпят мълчаливо това! Жестокостта и безчовечността, съчетани с безразличието и страха да се говори истината, са неприемливи както от граждански и правни, така и от общочовешки позиции. И всички ние, които сме наясно с това, и особено тези от нас, които са публични личности и имат обществен авторитет, носим отговорност за случващото се.

Притеснява ни тишината в Църквата. Призоваваме всички, които днес могат да говорят от името на Църквата, да се противопоставят на задушаването на свободата на словото в Русия, което вече доведе страната до тъжни и катастрофални последици, включително преследване на самата Църква. Призоваваме архиереите на Църквата да не се страхуват да се застъпват за преследваните, така както не се страхуваха да кажат истината и да ходатайстват за преследваните светите мъченици, към които Църквата ежедневно отправя своите молитви.

Призоваваме всички християни и тези, които са съгласни с нас, независимо от техните религиозни възгледи и отношение към религията, да подпишат този призив.

Мария Рябикова
Елена Санникова
Григорий Михнов – Вайтенко
Лаура Федорова
Елена Волкова
Анна Неизвестнова
Дмитрий Арсентьев
Татьяна Козлова
Татьяна Козак
Ольга Мазурова
Надежда Туманова
Ольга Сонина
Татьяна Илюшникова
Марина Артамонова
Дмитрий Федоров
Наринэ Амбарцумян
Анна Кречетова
Евгения Хващинская
Мария Шмелева
Наталия Похилько
Григорий Симаков
Наталия Гарсия
Каринэ Ковхаева
Наталия Демина
Николай Рекрубатский
Максим Кузнецов
Татьяна Шавшукова
Александр Мацкевич
Игорь Попов

23 август 2021 г.

Posted in Новини, Новини от света, Съвременност

Вижте още: