Меню Затваряне

Руски отшелник е осъден на затвор в колония заради антивоенни публикации в социалната мрежа

2-ри Западен окръжен военен съд на Руската федерация осъди 59-годишния монах-отшелник Иларион (Николай Шатковски) от село Хохлово, Белгородска област, на пет години лишаване от свобода за публикуване на антивоенни публикации в социалната мрежа TikTok и Telegram. Това съобщава пресслужбата на регионалното управление на ФСБ, предава Настоящее время.

Монах Иларион е признат за виновен в подбуждане към тероризъм. Освен лишаване от свобода, съдът забрани на мъжа да администрира страници в интернет в продължение на четири години след освобождаването му от колонията.

Според разследващите монахът се е обявил против войната в Украйна на страницата си в TikTok с над 11 000 последователи. Видеоклиповете в канала му са били публикувани до март 2022 г., докато тази социална мрежа не ограничи работата в Русия. В допълнение към антивоенните видеоклипове, разследването твърди, че о. Иларион в своя канал в Telegram призовава за насилие срещу полицейски служители, както и за „убийство на висши служители на държавата“.

Монахът е задържан през октомври 2022 г. и изпратен в следствения изолатор. В продължение на 10 дни след ареста си о. Иларион не се е свързвал с никого, а по-късно правозащитници са го открили в отдела на Министерството на вътрешните работи за Белгородска област.

В описанието на акаунта си в TikTok о. Иларион пише , че принадлежи към онази част от емигрантската Руска задгранична църква (РПЗЦ), която не призна присъединяването си към Московската патриаршия през 2007 г. и се отдели. ФСБ твърди, че преди ареста о. Иларион е бил лишен от монашески сан в РПЗЦ.

Posted in Новини, Новини от света, Християнство и война

Вижте още: