Меню Затваряне

Руски ракетен удар в Чернигов взе нови жертви на Преображение Господне

Днес, на Преображение Господне по стар стил (19 август) бомбардировка на руските въоръжение сили стана причина за жертви и ранени хора в центъра на северния украински град Чернигов. Засегнат е университета и театъра „Тарас Шевченко“, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски в своя телеграм канал. Франс прес отрази новината, а губернаторът на Черниговска област Вячеслав Чаус написа в своя телеграм: „Врагът обстрелва центъра на Чернигов. Вероятно, с балистична ракета“.

В резултат на удара са убити 6 души сред тях е и 6-годишно момиче, а 37 са ранените, съобщиха украинските власти, цитирани от УНИАН (тук).

Президентът Зеленски публикува и видео с отломки около голяма жилищна сграда в съветски стил, с паркирани наоколо и частично унищожени коли, с разбити покриви и счупени прозорци (тук).

„Чернигов. Съботна празнична утрин. Хората излязоха от църквата с кошници осветени ябълки… Към 13:00 часа са известни 42 жертви в резултат на руската атака срещу Драматичния театър в Чернигов“, написа в своя телеграм канал украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко.

Доц. д-р Сергий Шумило, автор в Християнство.бг ни изпрати новината за ракетния обстрел със следния текст:

„Руските сатанисти „поздравиха“ родния ми #Чернигов с Преображение Господне точно в момента, когато хората в центъра на града се връщаха от църквите и празничното богослужение с традиционните кошници с осветени ябълки. Това е всичко, което трябва да знаете за „православна“ Русия и РПЦ МП, която освещава тези ракети и благославя войната срещу Украйна. В резултат на удара на руска балистична ракета драматичният театър „Тарас Шевченко“, където имаше масово събитие е бомбардиран. Към момента има над 120 ранени, сред които 12 деца, 7 загинали, сред които 1 дете. Срутванията на театъра още не са разчистени – един приятел, който помага сега при разчистването, казва, че е ужасно, вероятно ще има много повече мъртви… Има и мои познати са сред жертвите… Братът на един приятел беше убит… Почина старши преподавател на катедрата „Чуждестранна филология“ в Националния университет „Черниговска политехника“ Светлана Кормилцина. Вечна памет!

Убитото при ракетния обстрел детенце на 6 г. Името му е София.

Град с над 1300-годишна история, в сърцето на Рус, известен с Пятницката църква на XII век, на която експлозивната вълна счупи прозорците…

Някои говорят срещу неадекватността на „масовите мерки“ по време на война (напълно съм съгласен!), но няма и не може да има оправдания за престъпленията на Руската федерация. Смъртта и страданията на невинни хора като бумеранг ще се върнат при тях и потомците им до седмото коляно…“

Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна съобщи, че спасителите ликвидират последствията от ракетната атака срещу Чернигов. Отбелязва се, че в резултат на удара покривът на Драматичния театър е бил унищожен, избухнал е пожар. Пострадал е и стъклопакетът на 3-та Държавна пожарно-спасителна служба в града. Спасители са потушили пожар в магазин. От Държавната служба за извънредни ситуации в ликвидирането на последствията от удара са участвали 56 души и 12 единици техника. На място има лекари и психолози.

В своя телеграм канал архим Кирил Говорун публикува видео от момента на взривяването на ракетата с коментар:

„Преображение по руски: вместо животворящата Таворска светлина – смъртоносен ракетен огън. Вместо transfiguratio – disfiguratio на творението“.

———

Повече подробности на: Dir.bg

Posted in Новини, Новини от света, Християнство и война

Вижте още: