Меню Затваряне

Руски свещеник беше задържан от полицията заради проповед срещу войната в Украйна

Полицията в Костром задържа след богослужение свещеник Йоан Бурдин, настоятел на храм „Възкресение Христово“ в село Карабаново, заради антивоенната му проповед, съобщава Новые известия.

В деня, когато отбелязваме Неделя на прошката, свещеникът е бил извикан от силите за сигурност на РФ в Отдела за вътрешни работи и обвинен в „дискредитиране на въоръжените сили на Руската федерация“.

Свещеникът е обвинен в незаконна дейност – изявления в защита на мира по време на църковна проповед. За нарушение на закона се счита и публикуваната в енорийския сайт връзка към антивоенна петиция против “спецоперацията” в Украйна.

Петицията отчасти съдържа следните думи:

„Ние, християните, не смеем да стоим настрана, когато брат убива брата, християнинът убива християнин. Не можем срамежливо да си затворим очите и да наречем черното бяло, злото добро, да кажем, че Авел вероятно е сгрешил, когато е провокирал по-големия си брат”.

В текста на административния протокол, съставен срещу отец Йоан се твърди, че в присъствието на десет енориаши той е дискредитирал въоръжените сили на Руската федерация, „внушавайки на енориашите си информация за присъствието на въоръжените сили на РФ в Украйна, които обстрелват украинските градове (Киев, Одеса, Харков и др.) и извършват убийства на жители на Украйна (братя и сестри в Христос), както и чрез публикуване на информация с агитационни изображения на уебсайта на енорията”. На свещеника е наложена административна глоба.

По-рано в храма „Възкресение Христово“ в село Карабаново е била отслужена панихида в памет на опозиционния политик Борис Немцов. Депутатът беше убит на 27 февруари 2015 г. в центъра на Москва. Следственият комитет обвини петима местни жители на Кавказ в убийството на Немцов. Много негови активисти и поддръжници свързват смъртта на Немцов с опозиционната му дейност и критиките към руските и чеченските власти. В последните години от живота си Немцов се изказваше често против военния конфликт в Украйна.

Posted in Новини, Новини от света, Християнство и война

Вижте още: