Меню Затваряне

Руски свещеник е лишен от сан, защото в молитва заменил думата „победа“ с „мир“

В Москва на 11 май се проведе църковен съд над свещ. Йоан Ковал, клирик на храма „Св. Андрей Първозвани“ в московския квартал „Люблино“. Свещеникът е заменил думата „победа“ с думата „мир“ в молитвата „За Светата Рус“, която патр. Кирил благослови да се чете във всички православни храмове. Съдът лиши свещеника от сан.

В молитвата свещеникът е заменил думата „победа“ с думата „мир“ във фразата „стани, Боже, на помощ на Твоя народ и ни дай победа чрез Твоята сила“.

След изявление на енориашите на свещеника му беше забранено да служи през февруари 2023 г., а на заседание на 11 май т.г. излезе решението той да бъде лишен от сан и обвинение в лъжесвидетелстване според Апостолско правило 25: Епископ, презвитер или дякон, който бъде изобличен в блудство, в клетвопрестъпление или в кражба, нека бъде низвергнат от свещен чин, но без да бъде отлъчен от църковно общение, понеже Писанието казва: „не въздавай два пъти за едно и същото“ (Наум. 1:9). Същото важи и за останалите клирици.

Преди ръкополагане всеки полага клетва, според която се задължава да изпълнява стриктно разпорежданията на йерархията. (Клетвопрестъплението) е широко понятие, разпространено в различни ситуации и в този случай също се оказва уместно, отбелязва в разговор прот. Владислав Ципин, заместник-председател на Епархийския съд на Московска епархия за руския сайт Правмир.

Според него всички членове на съда са взели решението единодушно.

Ставаше въпрос за това, че той (свещ. Йоан Ковал) е дал своя собствена версия на молитвата, която се чете в църквата във връзка с военната операция, и е отказал да изпълни всякакви инструкции от викария и предстоятеля, под чието управление (административна власт) се намира. По време на самия процес той каза по същия начин, че нищо няма да промени, добавя прот. Владислав Ципин.

На въпрос дали всяка замяна на дума в молитва се наказва с лишаване от сан, събеседникът на Правмир подчертава, че основната причина не е в думата „мир“:

Не е само една дума. Така че, вероятно, не една дума решава всичко. Принципният му отказ да се подчини на йерархията е основната причина за решението по неговия случай, казва прот. Владислав Ципин.

Решението на църковния съд трябва да бъде одобрено от патриарха. Както отбеляза прот. Владислав Ципин, все още има възможност за обжалване. 

Posted in Християнство и война

Вижте още: