Меню Затваряне

Руски учен твърди, че грехът е причина за генетичните заболявания

На 14-15 март 2023 г. се проведе III Международна научно-богословска конференция „Бог – Човек – Свят“,  Мястото на конференцията и организаторите бяха Минската и Сретенската духовни академии, разположени в столиците на Беларус и Русия, съобщава пресслужбата на Минската духовна академия.

Конференцията започна с пленарна сесия, проведена в присъствен формат. Тази година събитието събра повече от сто учени, докторанти, преподаватели и студенти от различни университети от Беларус, Русия, Казахстан, Австрия, Франция, САЩ и Сърбия. 

На конференцията бяха изнесени повече от 100 доклада, в които човекът, Вселената и връзката между тях бяха представени от гледна точка на природните и хуманитарните науки: физика, биология, геология, екология, философия, право, социология, политически наука и др. Особено внимание в докладите беше отделено на богословски и духовно-нравствени проблеми и аспекти, свързани с взаимодействието на човека с външния свят, анализирани бяха възможните хуманитарни последици от съвременните научно-технологични разработки за Вселената и човека като същество и бяха предложени начините на християнско разрешаване на сложни етични проблеми.

Директорът на Института по обща генетика и член-кореспондент на Руската академия на науките Александър Кудрявцев изнесе доклад, в който изказа твърдение, че грехът е причина за генетичните заболявания. Той представи графика, според която хората преди Потопа са живели около и над 900 години, но след това продължителността на живота им е започнала рязко да намалява, като причината за това е прародителският грях (такава теза изказва и прот. Стефан Ляшевски в своята книга „Сътворението на света и древното човечество според съвременните научни открития“). Към „родовите и личните“ грехове Кудрявцев прибавя и генетичните заболявания. Според него една генетична мутация не може да спре сама, „освен по Божие чудо“.

Покрай доклада си на конференцията, Кудрявцев повтори и тезите на теорията на конспирацията за „златния милиард“, като заяви, че светът няма да позволи на Русия „да живее в мир и да се развива по собствен сценарий“, затова „ще трябва да се защитаваме, и то с военни средства. Всъщност ние вече започнахме да правим това“, заключи Кудрявцев.

„Златният милиард“ не е утвърден термин в науката, а централна концепция на теория на конспирацията, според която някакви тайни сили се опитват да осигурят повече ползи за малка част от населението на Земята. Според тази теория има глобално неравенство между „западното общество на благоденствието“ и бедното „останало човечество“. В това глобално неравенство някои страни са по-добре от други. Руският президент Владимир Путин е сред онези, които вярват, че в „златния милиард“ е съсредоточена една единствена воля – „тайните сили“ умишлено са организирали всичко така, че една част от човечеството да процъфтява, а другата да е унизително бедна.

Концепцията почти не се използва извън постсъветското пространство – оказва се, че такава конспирация е математически невъзможна. Цялата конференция можете да гледате тук.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: