Меню Затваряне

Руслан Яроцки: “На патриотизъм ли учеше Христос?”

Руслан Яроцки на мисия в Африка

Руслан Яроцки

Беларуският мисионер и църковен публицист Руслан Яроцки, ръководител на движението “Децата на Африка”, който направи филм за тях, коментира новината за новия факултативен предмет в Беларус “Духовност и патриотизъм” на профила си във фейсбук. Яроцки е известен и с интервютата си с прот. Георги Митрофанов, както и с оттегленият заради защитата на протестиращите срещу Лукашенко митрополит на Гродно Артемий. Ето и неговият коментар:

“Църквата в Беларус стартира нов проект. В училищата ще се появи нов факултативен предмет “Духовност и идиотизъм”. Сега православните ще учат децата в 5-6 клас на духовност и патриотизъм. Това сериозно ли е? В тази новина внушава оптимизъм само това, че я е обявил известният бизнесмен и аферист Фьодор Повни (цитирам други отци, за мен този персонаж е непознат).

Уважаеми родители, погрижете се за своите деца и обръщайте внимание какви факултативи посещават. Ако искате да възпитате малко чудовище, което презира образованието и ще замени беларуския народ за един апартамент, тогава „православната църква“ е подготвила за вас факултатив. Не сте се научили да не забелязвате злото, несправедливостта и насилието? Няма значение, най-добрите специалисти по „съветско православие“ Виталий Тупеко, Денис Доронин, „матушка“ Гавриила и други като тях идват при вас!

Това, разбира се, е ирония. Уви, тъкмо придобиваш душевен мир, отваряш новините и четеш тези глупости. Какво бих казал на гореспоменатите герои? Родете си деца и ги възпитайте. Веднъж бях на гости у приятел, който има малки деца и домашно куче. Когато моят приятел на шега се опита да накаже детето, кучето започна неистиво да лае и да го защитава. Кучето разбра…

Питам се, нима след това, в което тези “пришълци”, превърнаха Църквата на Христа, не разбират ли прости неща? Вие сте мразени и презирани от една трета от вашите свещеници. Десетки хора напуснаха Църквата поради вашата жестокост и подлост. Пожалете беларуските деца, спасете ги от себе си! Задачата на Църквата е да бъде светлината на Христос в този свят. Ако децата могат да се учат на нещо, то е, че доброто и любовта са над всичко.

Илюстрацията е от профила на автора

На патриотизъм ли учеше Христос? А апостолите? Най-накрая прочетете основната си инструкция за работа – Евангелието. Ако не по зова на сърцето, то поне, както се казва – по работа. Християнството учи хората да обичат Бога, Христос. Не вашите бради и мустаци, а Този, Който е на кръста.

Повни казва, че ще помогне на децата да гледат на историята на Беларус „през призмата на православието“. И тук имам няколко технически въпроса. Що за призма е това? И простете ми, но дали католикът, протестантът или мюсюлманинът ще погледнат на историята на същата тази Беларус именно през тази „призма“?

Аз съм фантазьор и мечтател. Не е за мен да бъда учител по нравственост, но ако можех, бих събрал всички червено-зелени митрополити, епископи, свещеници и активисти на едно място, и бих събрал най-добрите деца на Беларус от 5-6 клас, за да ги помоля да научат тези възрастни, брадати чичковци какво е чест, приятелство, милосърдие …”.

Източник: Страница на Руслан Яроцки

Posted in Съвременност

Вижте още: