Меню Затваряне

СБУ откри в храмове на УПЦ материали, отричащи ​​украинския народ, език, култура и държавност

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщава на сайта си, че е приключила контраразузнавателните (охранителните) мерки в обектите на УПЦ-МП в Закарпатска, Черновицка, Ровненска, Волинска, Николаевска, Сумска, Лвовска, Житомирска и Херсонска области.

На територията на епархиите са открити руски паспорти, георгиевски ленти, символи на забранената партия „Опозиционна платформа – за живот“ (ОПЗЖ) и „кириловските методи“ за разпространяване на пропаганда на вражеска страна чрез вярващите.

Освен това са открити складове с прокремълска литература и произведенията на Иван Илин, когото днес наричат „идеологът на Кремъл“ и „любимият философ на Путин“.

В намерените материали се вижда, че представители на Руската федерация отричат ​​съществуването на украинския народ, неговия език и култура, а също така поставят под въпрос украинската държавност.

По време на проверката на църковните помещения в село Чернобаевка (Херсонска област), служителите на СБУ са открили бланки на пропуски към окупационните власти на Руската федерация.

В епархията на Лвовска област е открита снимка на скрити руски документи „за осигуряване на сътрудничество с военните комисариати на Руската федерация“.

Знамето на така наречената „Република Подкарпатска Рус“ с текста на химна на „Подкарпатските русини“ е било разположено на територията на храмове в Закарпатска област.

Установено е също, че местният свещеник в своите проповеди е нарекъл хората, които празнуват Рождество Христово на 25 декември, „безбожни сатанисти“. По този факт е образувано наказателно производство по част 1 на чл. 161 (нарушаване на равенството на гражданите в зависимост от тяхната расова, национална, регионална принадлежност, религиозни убеждения, увреждане и на други основания) от Наказателния кодекс на Украйна.

Послушник с руски паспорт и контакти в Руската федерация е разкрит на територията на един от манастирите в Ровенска област. В момента СБУ разследва евентуалното му участие в разузнавателна и подривна дейност в полза на специалните служби на Руската федерация.

А в Ровненска епархия е разкрит духовник с партиен билет на Комунистическата партия на бившия СССР.

Към момента всички иззети материали са изпратени за експертиза за извършване на процесуални действия.

СБУ подчертава, че се придържа към принципа на безпристрастност към дейността на всяка религиозна деноминация и зачита правото на всеки гражданин на свобода на светогледа и религията, както е определено от Конституцията на Украйна.

Posted in Пропаганда и дезинформация

Вижте още: