Меню Затваряне

СБУ откри пропагандни материали, пари и съмнителни гости в манастири на УПЦ

Службата за сигурност на Украйна приключи претърсванията, извършени от нея на териториите на Свето-Успенската Киево-Печерска лавра в Киев, Корецкия манастир „Света Троица“ и помещенията на Сърненско-Полиската епархия на УПЦ в Ровенска област. Това съобщава VSN, цитирайки пресслужбата на СБУ.

Съвместно със служители на Националната полиция и Националната гвардия са щателно проверени над 350 църковни сгради и 850 души. 

С над 50 души са проведени задълбочени контраразузнавателни разпити, включително и с помощта на полиграф. Сред тях са били не само граждани на Украйна, но и чужденци, по-специално граждани на Русия, които са били на територията на съоръженията. 

Някои от тях по време на проверката на документите са предоставили паспорти и военни билети на СССР, изобщо не са имали оригинални документи, а само техни копия или са имали паспорти на украински граждани със следи от фалшификация или повреда.

На територията на Киево-Печерската лавра е бил и 32-годишен гражданин на Украйна. Той може да е замесен в незаконната дейност на проруската информационна агенция „Антван“. В същото време той е довереник на собственика на едноименната руска компания „АНТВАН ГРУП“ – руският гражданин О. В. Орлов , който притежава редица парцели и заведения за обществено хранене в Украйна. В момента този имот е запориран по наказателно производство. 

Освен това в хода на мерките за сигурност е установено следното:

▪️ открита е проруска литература, която се използва по време на обучение в семинарии и енорийски училища, включително за пропаганда на „руския свят“; 

▪️ намерени са пари в брой на обща сума над 2 милиона украински гривни, повече от 100 хиляди щатски долара и няколко хиляди руски рубли. 

Припомняме, че вчера Службата за сигурност на Украйна извърши обиски на територията на Свето-Успенската Киево-Печерска лавра в Киев (тук).

По-специално, като се има предвид въоръжената агресия на Русия, рискът от извършване на терористични актове, саботаж и вземане на заложници се увеличава, особено в местата, където има голяма концентрация на граждани.

Следователно тези мерки се прилагат за:

  • недопускане на използването на религиозните общности като средище на “руския мир”;
  • проверка на данни за използване на манастирски помещения за укриване на диверсионно-разузнавателни групи, чужди граждани, съхраняване на оръжие и др.;
  • защита на населението от провокации и терористични актове.

С прякото участие на представители на църквата, служителите на реда извършват проверка на посочената територия и помещения с цел установяване на забранени предмети; извършват проверки на лица за участието им в незаконни дейности в ущърб на държавния суверенитет на Украйна.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: