Меню Затваряне

СБУ събра нови доказателства за медийни провокации на ФСБ под прикритието на УПЦ МП

Службата за безопасност на Украйна (СБУ) откри нови факти за незаконната дейност на агентурна мрежа, която е извършвала информационни диверсии по поръчка на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), съобщава Religious Informations Service of Ukraine.

Членовете на тази организация са „разпръсквали“ прокремълски наративи и са създавали медийни провокации. През март СБУ откри списък с каналите и блогърите, които са имали за цел да ги разпространяват (тук). Целта на дейността им е била да се правят опити за дестабилизация на обществено-политическата ситуация и да се разпалва религиозна омраза в Украйна. СБУ тогава разкри четирима членове на групата, които бяха задържани и в момента са в следствения арест.

Задържаните са разпространявали изопачена информация за участието на държавни институции в процеса на прехвърляне на религиозни общности от УПЦ към ПЦУ. Въз основа на сценария, разработен от лидерите на тази организация, членовете ѝ са заснели документален филм, озаглавен „Празните църкви на Украйна: Какво се случва с иззетите църкви на УПЦ“, публикуван в You Tube.

Установено е, че изготвянето на филма е извършено по получените от ФСБ методически препоръки. Те са определяли реда за действие на служителите и са съдържали предписани „насоки“ и образци за изявления на публични личности и споделяне на публикации от определени информационни ресурси с фалшиво съдържание.

Подготвеното съдържание е разпространявано чрез десетки контролирани канали в Telegram и YouTube, както и във Facebook страниците и официалните сайтове на епархиите на УПЦ МП. Веднага след публикуването на платените материали, те са „подхванати“ от централните телевизионни канали и онлайн изданията на Руската федерация за разпространение. Това е методът на т.нар. Psychological operations (PSYOP) – психологически операции за предаване на избрана информация и индикатори на публиката, чиято цел е да повлияят на техните мотиви и обективни разсъждения, и в крайна сметка на поведението на правителства, организации и цели групи от населението. Такива операции се използват в армията по време на военни действия.

Въз основа на събраните доказателства, на четирима задържани и шестима други членове на престъпната организация са връчени нови обвинения по три члена от Наказателния кодекс на Украйна за извършване на престъпление като част от престъпна организация, за разпалване на религиозна омраза и вражда, извършени от организирана група, за оправдаване и отричане на въоръжената агресия на Руската федерация срещу Украйна. Нарушителите са заплашени от доживотен затвор. Операцията е проведена от Главното управление на СБУ в град Киев и Киевска област под ръководството на прокуратурата на Киевска област.

По-рано през март СБУ документира подривната дейност на протоиерея от Черкаската религиозна общност на УПЦ МП, който оправдава въоръжената агресия на Руската федерация и от страницата си във Фейсбук прославя руските окупатори и отрича техните военни престъпления срещу Украйна. Свещеникът разпространява прокремълски наративи в социалните медии, с които се опитва да дискредитира украинските защитници, обвинява ги в подготовка на военни провокации в Одеса и и нарича войниците от спецподразделението „Азов“ – „нацисти“. Свещеникът допълва публикациите си с репостове с враждебни лозунги, снимки и видеоклипове от прокремълски интернет ресурси. При претърсването на местоживеенето на духовника са намерени забранени символи и мобилен телефон, от който той е разпространявал антиукраинска пропаганда. През февруари 2024 г. управляващият тогава епархията митрополит Теодосий е заподозрян в разпалване на междурелигиозна вражда – за нарушаване на равенството на гражданите в зависимост от религиозните им убеждения, извършено многократно от длъжностно лице. Според СБУ това е четвъртото подозрение към митрополита, което той е извършил, докато е работил в епархията. Друг подобен случай имаше и през февруари, когато СБУ задържа игумена и свещеника на мъжки манастир в Хустската епархия на УПЦ МП в Закарпатието и събра доказателства за антиукраинската им дейност.  Двамата духовници са били идеологически поддръжници на комунистическия режим и са разпространявали пропагандата на бившия СССР.

Подобна операция през март имаше и със служители на Съюз на православните журналисти (СПЖ), които СБУ определя като „агентурна мрежа за извършване на информационен саботаж“ в Украйна, отново по нареждане на ФСБ. Журналистите бяха обискирани и им беше иззета техника. Един от лидерите на групата е епископ на Московската патриаршия. През 2022-2023 г. подобни канали се насочиха към патриотизма и изоставиха абсолютно проруските си позиции, но в същото време работят против пълното отделяне на УПЦ от Руската православна църква и против осъществяване на диалог между УПЦ и Константинопол.

През юни служителите на СПЖ Валерий Ступницки, Андрей Овчаренко и протоиерей Сергий Чертилин бяха арестувани и стана ясно, че следствения арест ще бъде удължен до 8 август, а на Владимир Бобечко – до 12 септември. Журналистите се оплакаха от лоши условия в затвора и накероха украинския съд аналог на въздушните митарства, но е факт, че много от публикациите ми, които следи и българската читателска публика, са пряко насочени срещу Вселенска патриаршия и повтарят опорните точки на кремълската прорпаганда както в Украйна, така и у в България (виж например тук).

Подобен е случаят за свещеник от УПЦ МП от миналата година, който беше изнесен публично от сайта Бесарабски фронт. Свещеникът е осъден на 15 години лишаване от свобода за държавна измяна и разказва пред журналисти подробности за сътрудничеството си с ФСБ пред медиите. В разказа си той споделя, че всичко е започнало с SMS от служители на ФСБ с предложение за сътрудничество. Свещеникът е бил помолен да събира информация за местата на дислокация на украинските военни. Първоначално той отказва, но 4 месеца по-късно представител на ФСБ отново го търси и свещеникът се съгласява да сътрудничи, като в продължение на няколко седмици изпраща на хора от ФСБ снимки на военни обекти.

„Срам ме е да си призная, но снимах украински военни там, където живеят“, разказа осъденият. През октомври 2023 г. съдът призна свещеник Николай Закроец за виновен за държавна измяна и го осъди на 15 години лишаване от свобода и конфискация на имуществото.

„Привърженик съм на руската идея. Разбира се, че исках Русия да победи, грехота е да го крия“, добавя осъденият. На въпрос на журналистка как се отнася Църквата към предателите, мъжът отговаря: „Не се смятам за предател, по никакъв начин. Аз съм руснак по душа“.

Posted in Новини, Новини от света, Пропаганда и дезинформация

Вижте още: