Меню Затваряне

СБУ уведоми патриарх Кирил, че го разследва за участието му в престъпна дейност срещу Украйна

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи, че е събрала доказателства и започва разследване срещу руския патриарх Кирил по подозрение за масово разпространяване на пропаганда пред религиозните общности на Руската православна църква на територията на Руската федерация, както и пред представители на УПЦ (МП) в Украйна.

Друго обвинение към патриарх Кирил е редовното разпространяване на кремълска пропаганда под формата на онлайн проповеди или собствени видео коментари. Патриархът многократно е правил такива пред водещи на пропагандни предавания в централните телевизионни канали на Русия, в които подкрепя агресивната политика на Кремъл и призовава вярващите към обединение във войната срещу Украйна.

СБУ е документирала, че през март 2022 г. на уебсайта на Руската православна църква е публикувана „статия“ за литургията, където духовникът благославя Золотов, командир на руската Росгвардия, за войната срещу Украйна. Също така в края на февруари 2023 г. в официалния YouTube канал на РПЦ е пуснат видеоклип, в който Кирил Гундяев оправдава окупацията на Източна Украйна.

Проверка, инициирана от СБУ, е потвърдила фактите за престъпната дейност на руския патриарх и въз основа на събраните доказателства той е уведомен по следните членове от Наказателния кодекс на Украйна:

– т. 3 от чл. 110 (посегателство върху териториалната цялост и неприкосновеност на Украйна);

– т. 3 от чл. 436-2 (оправдаване и признаване за законна въоръжената агресия на Руската федерация срещу Украйна, възхвала на участниците в нея);

– т. 5 от чл. 27 и т. 2 на чл. 437 (планиране, подготовка, разрешаване и водене на агресивна война).

Разследването обвинява Кирил Гундяев в разпространение на антиукраинската пропаганда на Кремъл сред вярващите, отбелязвайки, че московският патриарх е част от вътрешния кръг на висшето ръководство на Русия и е един от първите, които публично подкрепят пълномащабна война на Русия в Украйна. Тази негова подкрепа стана причина няколко духовници да лежат в затвора (йеромонах Йоан Курмояров), да им бъде забранено да свещенодействат (свещ. Йоан Бурдин), да им бъде отнет свещения сан (свещ. Йоан Ковал заради това, че е заменил в молитвата за войната думата „победа“ с „мир“), бяха публикувани списъци на свещеници, които да бъдат лишени от сан заради отказа да подкрепят войната в Украйна, както и списък с „лъжесвещеници“, които имат блогове и църковни канали в социалните мрежи, разпространяван от Синодалния отдел за връзката на Църквата с обществото и средствата за масова информация.

Самият патриарх Кирил многократно е е оправдавал военната агресия и бил обект на журналистически разследвания за богатството си, които руският сайтът „Проект“ писа подборно. По-специално, във владение на Владимир Гундяев (светското име на патриарха) и неговите роднини, бяха откриха елитни недвижими имоти в Москва, Подмосковието и Санкт Петербург на обща стойност 225 милиона рубли (приблизително 2,4 милиона долара), като в същото време руският патриарх призова духовенството на РПЦ да се откаже от „досадния лукс“.

Службата за сигурност на Украйна заяви, че е разкрила дейността на ръководството на Руската православна църква (РПЦ) за създаването на „православни“ частни военни компании (ЧВК), които набират енориаши и се занимават с бойна подготовка на наемници, за да ги изпращат на фронта във войната с Украйна. С такава дейност например, се е занимавал един от изгонените от България свещеници – Евгений Павелчук.

Posted in Християнство и война

Вижте още: