Меню Затваряне

Света великомъченица Екатерина – девойката с християнско мъжество

Ренета Трифонова

Ренета Трифонова

Св. великомъченица Екатерина е пример за това, как земната красота и слава, положението в обществото и човешкото знание, могат да бъдат запазени във вечността. Екатерина пожертвала всичко това, което имала, заради своята вяра. Кой днес жертва своето положение, богатство, всичко придобито, за да бъде мъчен и убит? Екатерина била млада, прекрасна жена, с много възможности, харесвана и обичана. Тя обаче не допуснала земният дух да я изкуши и да я отклони от любовта ѝ към Христос.

Ние днес често говорим за „християнски ценности“. В миналото обаче хората не са ги наричали така. Те са показвали любовта си към Бога по единствения възможен начин, когато вярата им е била застрашавана – просто са се прощавали с живота си. Това е истинската любов – да не се отдалечиш от Бога, от своя Създател, дори и да ти отнемат всичко, което имаш. А Екатерина имала много – и красота, и богатство. Имала обаче и мъжество – нещо, което днес сред християните е трудно разбираемо и рядко се среща.

Тази красива, умна и образована жена показала необикновено мъжество и безстрашие, когато била изправена пред избор – да живее с това, което има, а то било изобилно, или да умре и да изгуби всичко, но да бъде завинаги с Христос.

Това мъжество липсва днес – разбирането, че без Бога сме нищо, че без Неговата любов не отиваме никъде, че изгубваме своята същност. Св. Екатерина ни дава добър пример с края на живота си. Остава ни да го помним и следваме, ако ни се наложи.

Света Екатерина е покровителка на образованите жени – философи и учени. Тя е пример и за това, как единствено в християнството на жената е отдавана тази почит и уважение, което ѝ се полага. Пред християнския Бог мъжете и жените са равнопоставени с техните възможности и сили – Църквата почита жените светици и мъченици наравно с мъжете светци и не прави разлика заради техния пол, етнос, раса или националност. В Христовата Църква всички хора са равни пред Бога – Той отсъжда за тях единствено по техните дела и по любовта и милостта в техните сърца. Пред Бога нямат значение богатството и славата, защото в Небесното царство те нямат никаква стойност; пред Бога единствената „християнска ценност“ е доколко човекът е успял да стане подобен на Него в своя земен живот.

Екатерина придобила вечния живот – тя си отишла от този свят в мъки с това, което изповядала, но в Небесното царство придобила всичко. Господ казва, че на този, който има, ще му се даде, а на този, който няма, ще му се отнеме: „… защото, който има, нему ще се даде и ще му се преумножи; а който няма, и това, що има, ще му се отнеме“ (Мат. 13:12). Затова, ако искаме да придобиваме нещо на земята, трябва да знаем, че всичко, което имаме, ще отиде с нас във вечния живот. Ако сме придобивали знание, вяра, дела на милосърдие, духовни ценности, ще можем да ги вземем със себе си – те ще останат в нас. Ако сме се стремили да придобиваме само земни блага, те ще се разпилеят след кончината ни. Затова Христос казва, че на този, който е придобивал небесното още тук, на земята, т.е. „който има“, ще му се даде и ще се преумножи. Като на св. Екатерина.

Честит празник!

Тропар, 4 глас:

С добродетели като със слънчеви лъчи си просветила невярващите мъдреци; и като пресветла луна на ходещите нощем тъмата на неверието си прогонила; и царицата си уверила; и заедно с това мъчителя си изобличила, богозвана невесто, блажена Екатерино. С желание си се устремила в небесния чертог към прекрасния Жених Христа: и от Него с царски венец си се увенчала, пред Когото и с ангелите като предстоиш, моли се за нас, извършващите пречистата ти памет.

Кондак, 2 глас:

Въздигнете честният божествен лик на Екатерина, мъчениколюбци, която на зрелището проповяда Христа и потъпка змията, укротявайки разума на риторите.

Молитва към св. Екатерина

О, света Екатерино, дево – мъченице, истинска Христова невесто! Молим те чрез особената благодат, получена от твоя Жених, Пресладкият Иисус, както посрами съблазните на мъчителя, и с мъдростта си победи петдесетте мъдреци като ги напои с Небесното учение и със светите истини на вярата ги настави, така изпроси и за нас Божията премъдрост, за да разкъсаме всички козни на адския мъчител. Да презрем светските и плътски съблазни, и достойни да се явим за Божествената слава в усъвършенстването на нашата православна вяра за да се покажем добри съсъди заедно с тебе в Небесната скиния.

О, света великомъченице Екатерино, стълб на Православието, надеждна наша застъпница, пречестна подвижнице, свята си и свято почиваш на светата планина. Молим те: приеми от небесните висини молитвите ни, погледни на бедствието на твоите раби, просвети помрачените наши умове, помогни ни да мъдруваме не за земното, а за небесното.

Побързай с молитвите си, за да побеждаваме плътските похоти, пристрастията към света и козните на злите духове, злобно воюващи срещу нас, та чрез твоето застъпничество в дните на нашия живот да бъдем свободни от враждебните им нападения, а след смъртта – от въздушните им изтезания.

О, премъдра дево! Дарувай ни всичко, което просим да бъде за наша духовна полза: ти можеш да изпросиш много от Възлюбения ти Жених Христос Нашия Господ, Когото хвалим и прославяме, като Знаем, че голяма сила има усърдната молитва на праведника пред многомилостивия Бог, на Когото подобава слава, власт, чест и поклонение, сега и винаги и во веки веков. Амин!

Posted in Святост

Вижте още: