Меню Затваряне

Свети Силуан Атонски

Св. Силуан Атонски, икона на Коман Михай

Свети Силуан Атонски (+1938)

24 септември

*Текстът на службата е преведен от английски от този сайт. А той пък е преведен от френски език от архимандрит Никола̀ Жиру.

Вечерна

Господи, воззвах (Пс.140)глас 6:

Господи, извиках към Тебе, чуй ме. Послушай ме, Господи. Господи, извиках към Тебе, побързай към мене; чуй моя глас, когато Те призовавам, чуй ме, Господи! 

Да се възнесе молитвата ми пред Тебе като тамян, издигането на ръцете ми да бъде като вечерна жертва, чуй ме Господи!

Радвай се, сияещо събрание на монасите; осветени отци, побързайте да почетете този, който ви е предшествал в пътя на добродетелта, Силуан Атонски, даден от Бога като пример на постоянство, светлина за всички онези, които следват Христос, за да могат да получат Неговата велика милост.

Радвайте се, народи на земята, защото в тези последни времена се издигна светилник, чрез който Бог осветява всички онези между вас, които са били потопени в униние и в сянката на смъртта; и нашият отец Силуан вика към всички: в мрака на ада не се отчайвайте, но дойдете при светлината – Христос, Който дарява Своята голяма милост на всички хора.

Радвайте се, всички небесни сили, и приветствайте този, който сега възпява с вас хвалата и славата на Бога: Силуан, този обикновен монах от Света Гора, който, осветен от Светия Дух, беше даден на нашето време като апостол и пророк, който учи всички хора чрез живота и писанията си, за да могат да следват Христос, който ни дава великата Си милост.

Слава, същия глас: Свети отче Силуане, благоуханният мирис на твоите добродетели се лее в Църквата, която те почита днес, и ангелите ликуват в небето, защото любовта ти към Бога те накара да пролееш изобилни сълзи, които днес напояват пустинята на човешките сърца, изгаряни от отчаяние; ти последва Христос и като скъпоценен бисер опази Неговото свято име в сърцето си, а Светият Дух, Който свидетелства наистина за твоето спасение, ти помогна да обичаш всички хора и да пожелаеш те да бъдат спасени; заедно с тебе почитаме и благославяме Пресветата Троица и се молим с усърдие, за да можем ние и всички народи на земята да познаем и почитаме нашия Бог и Господ чрез Светия Дух.

И сега, Богородичен (догматик) на гласа: Кто Тебе не ублажи́т

Кой няма да те облажи, Пресвета Дево? Кой няма да възпее пречистото раждане? Защото Самият единороден Син, просиял от Отец извън времето, се роди от тебе, Чиста, необяснимо въплътен, бидейки Бог по природа и заради нас по природа стана човек, не се раздели на две личности, но беше познат в две неслитни естества. Него моли, почитана Всеблажена, да бъдат помилвани душите ни.

Вход с кадилница. Свете тихий: 

Творение наСв. Софроний, патр. Йерусалимски

Тиха светлина от светата слава на безсмъртния, светия и блажения небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Бога – Отец, Син и Свети Дух; Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове, затова и светът Те слави.

Прокимен, на деня.

Сугуба ектения.

Вечерно славословие

Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името Ти во веки, амин. Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме. Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби. Благословен си, Владико, вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си, Светий, просвети ме с Твоите наредби. Господи, Твоята милост е вечна, делата на ръцете Си не изоставяй. На Тебе  подобава хвала, на Тебе подобава пение, на Тебе слава подобава, на Отца и Сина, и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!

Просителна ектения

Стиховните стихири, гл. 5:

Дойдете, всички народи на земята, за да почетем в нашите химни този син на Русия, Силуан Атонски, който предприе постническа борба в пламъка на Духа; който почувства, че около него пламти огънят на ада; на когото се разкри любовта на Живия Христос, поради което той се молеше за всички вас да ви бъде дадено от Светия Дух да познаете вашия Господ и Създател, вашия Отец и Бог, Който дарява на света Своя мир и велика милост.

Стих: Скъпа е в очите на Господа смъртта на Неговите светии. (Пс. 115:6)

Сияен стълб на добродетелта си, подвижник от пустинята, спътник на светите монаси, защитник на всички паднали в отчаяние, опора на борещите се с бесовете, силна подкрепа на падналите и тяхно издигане – укрепи с твоите благоугодни молитви към Христос, нашия Бог тези, които почитат с любов светото име над всички имена.

Стих: Блажен е оня човек, който се бои от Господа и който крепко обича Неговите заповеди. (Пс. 111:1)

Радвай се, преподобни отче, който пребиваваш сред ангелските хорове на небето, тъй като на земята ти наистина беше техен спътник, удостоен с застъпничеството на Божията Майка; с телесните си очи ти съзерцаваше живия Христос и тогава, разпален от божествена любов, ти се покори на сияещата благодат на Светия Дух, която те изведе над примките и мрачните бездни по пътя на благословеното блаженство, и преди да вкусиш смъртта, ти видя Божията слава.

Слава, глас 8:

Почитаме те, отче наш Силуане, защото ти научи множество монаси, а ние се научихме да вървим в твоя прав път; благословен си ти в трудовете си за Христос и в победата си над врага; приятелю на ангелите и сподвижниче на светиите във висините, с тях се моли на Христос, нашия Бог, да се спасят душите ни.

И сегаБогородиченБезневестная Дево

Безмъжна Дево, която неизказано си заченала по плът Бога, Майко на всевишния Бог, приеми молбите на твоите молители, Всенепорочна, която даряваш на всички очистване от греховете, като приемеш сега нашите молби, моли да се спасим всички.

Песен на Симеон Богоприемец:

„Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи – светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ Израиля“. (Лука 2:29-32)

Трисвятое

Тропар, гл. 4

Чрез молитва ти прие Христос за твой Учител по пътя на смирението, а Духът свидетелства за спасението в сърцето ти, затова всички народи, призовани към надежда, се радват в този ден на твоя памет, свети отче Силуане. Моли се на Христос, нашия Бог, за спасението на нашите души.

Тропар на св. Текла, глас 4:

Научена от Павловите слова, богоневесто Текла, и утвърдена във вярата от Петър, богопризвана, ти стана първомъченица и първострадалница сред жените, отиде в пламъците като на прохладно място, зверовете се плашеха от тебе, защото беше въоръжена с кръста; затова, всехвална, моли Христос Бог да се спасят душите ни.

—————————————

Утринна

По октоиха и по минея (за св. Текла). 

Бог Господь, гл. 4

Пс. 117

  Стих 1.Славете Господа, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна.

Господ е Бог и ни се яви, благословен е Идещият в името Господне.

  Стих 2. Oбсадиха ме, обиколиха ме, но с името Господне аз ги повалих.

  Стих 3. Няма да умра, но ще живея и ще разгласям делата Господни.

  Стих 4. Камъкът, който отхвърлиха зидарите, той стана глава на ъгъла: това е от Господа, и е дивно в очите ни.

Тропар, гл. 4

Чрез молитва ти прие Христос за твой Учител по пътя на смирението, а Духът свидетелства за спасението в сърцето ти, затова всички народи, призовани към надежда, се радват в този ден на твоя памет, свети отче Силуане. Моли се на Христос, нашия Бог, за спасението на нашите души.

Седални от октоиха

50 псалом (чете се)

Канон на свети Силуан, глас 8

(Акростих в оригиналната френска служба: „Да се поклоним на Силуан, нашия благословен отец.“)

Песен 1

Ирмос: Да възпеем Господ, Който преведе своя народ през Червено море, защото Той единствен славно се прослави.

ПрипевПреподобни отче Силуане, моли Бога за нас.

Без помощ и сълзи, как да ти пея, свети отче Силуане, с нечисти устни моята възхвална песен?

С любов ти последва своя Господ и плаваше по морето, за да стигнеш до Света Гора, за да се отдадеш на подвижнически трудове.

Там ти изповяда всичките си грехове и се остави на радостта от това, че си простен, но веднага врагът те нападна.

Богородичен: За да ме спаси по Своята милост Божието Слово пожела в Своята благост да се въплъти в твоята утроба, Дево и майко.

Песен 3

Ирмос: Ти си утвърждение на прибягващите към Тебе, Господи, Ти си светлина за омрачените и Тебе възпява моя дух.

ПрипевПреподобни отче Силуане, моли Бога за нас.

Премахнал от плътта си стрелите на бесовете, ти победоносно устоя на нападенията им, постъпвайки според ръководството на Духа.

Никой никога не се е борил като тебе, обладан от мрачно отчаяние, но светлината на Христос те обгърна.

Със струите на твоите сълзи ти угаси пламъка на страстите и се превърна в река, преливаща от благодатта на Духа.

Богородичен: Под твоят покров не се страхувам, пречиста Дево, от нападението на враговете, окрилен от твоята помощ, накарах техните легиони да бягат.

Малка ектенияВъзглас: Защото Ти си наш Бог и на Тебе слава въздаваме…

Кондак на св. Текла, глас 8.

Подобен: Я́ко нача́тки:

Просияла с хубостта на девството, ти се украси с венеца на мъченичеството, прие апостолско дело, дево, защото беше преславна и превърна в роса огнения пламък, а с молитвата си укроти яростта на бика, първострадалнице.

Песен 4

Ирмос: Чух, Господи, тайната на Твоя промисъл, разбрах Твоите дела и прославих Твоето Божество.

ПрипевПреподобни отче Силуане, моли Бога за нас.

Озарено от изблик на съзерцание и действие, благословени отче, твоето сърце се превърна в чисто обиталище на Духа.

Любовта към твоите братя завладя душата ти, свети отче, и твоето състрадание се разпространи върху цялото творение.

Забравил тази земя, ти издигна духа си към Небето и понесе, преподобни отче, опалванията на въздържанието като божествена роса.

Богородичен: Девата роди един от Светата Троица и тази тайна се разкри на чистите по сърце и нищите.

Песен 5

Ирмос: Бодърствайки от зори, викаме към Тебе, Господи: спаси ни, защото Ти си наш Бог, освен Тебе другиго не знаем!

ПрипевПреподобни отче Силуане, моли Бога за нас.

Звезда сред монасите, ти си достигнал зенита на умереността. Преподобни отче, ти се яви, изливайки върху душите ни блясъка на твоята чистота.

Наричаме те блажен, преподобни Силуане, защото, като се възкачи на колесницата на добродетелта, ти достигна най-далечните краища на Небето.

Разпален от горящия въглен на твоето неудържимо сърце в пепел, блажени отче, ти си преобразил сухото дърво на страстите.

Богородичен: Тебе възпяваме, Майко Божия, която си дева и след като си родила. Заради света ти наистина си родил в плът Божественото Слово.

Песен 6

Ирмос: Молитвата си ще излея пред Господа и Нему ще разкажа мъките си, понеже душата ми се преизпълни с нещастия и животът ми се до ада приближи. За това и се моля като Йона: от тлението ме, Боже, изведи.

ПрипевПреподобни отче Силуане, моли Бога за нас.

О, отче, води ме към пристанището на спасението. Сивотата на удоволствията и тъмнината на греха ме обгърнаха. В светлината на Духа, излей своята светлина върху цялото ми същество.

Твоята молитва беше уверена: веднага бурята спря, враждебното море утихна, мъката напусна човешките сърца и хората благодариха на Бога за това, което Той дава на грешниците.

Изпълнѝ сърцата на тези, които ти пеят, чрез потока на твоята непрестанна молитва, която ти си приел по неизказана благодат от Божията Майка, като стана нейн верен раб.

Богородичен: Избрана от цялата вечност, ние признаваме тебе като Ковчег на светостта, очистилището, което никой никога не е докосвал, златния свещник, живата трапеза, която носи, Дево, Хляба на нашия живот.

Малка ектенияВъзглас: Защото Ти си Царя на мира и Спасителя на нашите души и на Тебе слава въздаваме…

Кондак, глас 8:

В земния си живот ти служи на Христос, следвайки Неговите стъпки; и сега на небето виждаш Този, Когото си възлюбил и пребъдваш с Него според обещанието; затова, отче Силуане, научи ни пътя, по който си вървял.

Икос:

Ти съзерцаваше иконата и, о чудо, Живият Христос застана пред тебе, докато цялото ти същество се покри от благодатта на Духа. В Него ти разпозна своя Господ и Спасител и от този момент се устреми да вървиш по Неговите стъпки. Следвайки Го, ти стана за всички народи апостол и пророк, учещ на надежда и спасение в Христа всички, които следват пътя, по който си вървял.

Синаксар:

В този ден честваме паметта на света първомъченица и равноапостолна Текла (I в.) и преподобния наш отец Силуан Атонски (+1938).

Възпоменателен стих:

Следвайки Христа, Когото пазеше в сърцето си, Силуан Атонски понесе победата.

Той беше издигнат на двадесет и четвърти до небесни висини, от Онзи, Който пази всички хора от отчаяние.

Песен 7

Ирмос: Еврейските момци дръзновено потъпкаха пламъка в пещта и превърнаха огъня в роса, викайки: Господи Боже, благословен си во веки!

ПрипевПреподобни отче Силуане, моли Бога за нас.

Пречистен от петното на страстите, блещукащ в блясъка на Духа, към нетварната Светлина наистина си отишъл, блажени отче, в хоровете на подвижниците през вековете.

Заобиколен от пламъците на ада, бумтящи срещу тебе, ти погледна към Господа, Който чу гласа ти, преподобни отче, да вика: Господи, Боже наш, благословен си.

Излъчвайки светлина, Христос ти се яви и ти посочи пътя на вечното блаженство, а ти в разкаяние извика: Господи, Боже наш, благословен си.

Богородичен: Тя е Девата, която Исайя, великият пророк, посочи в Духа и, ето, в плътта си тя зачена и роди Бога, на Когото пеем: Господи, Боже наш, благословен си.

Песен 8

Ирмос: Халдейският мъчител седемкратно неистово разпалваше пещта за богопочитателите, но виждайки ги спасени от висшата Сила, той викаше към Твореца и Избавителя: отроци, благославяйте, свещеници възпявайте, хора, превъзнасяйте Го във всички векове!

ПрипевПреподобни отче Силуане, моли Бога за нас.

Благославяйте Господа, всички дела Господни! В този ден се прославя Силуан, верния раб, който обичаше цялото творение и викаше: Дойдете, народи, към познанието на вашия Господ, обичайте Го и Му служете; хора, превъзнасяйте Го във всички векове!

Като държиш ума си в ада, без да се отчайваш*, ти си приел помазването на Духа като свежа роса. Към всички човеци викаш: Дойдете, познайте Христос, вашия Спасител, вашия Благодетел; свещеници, възпявайте, хора, превъзнасяйте Го във всички векове!

* „Дръж ума си в ада, и не се отчайвай“  думи казани от Господа на отец Силуан.

Никой никога не е познал Бога, без да е обичал Неговите врагове, ти каза, блажени отче, призовавайки братята си да спазват заповедите на Христос, Който прости на враговете Си на кръста: затова вие, свещеници, възпявайте, хора, превъзнасяйте Го във всички векове!

Богородичен: Просвети моя помрачен ум, ти, която си заченала и родила Създателя на човешкия род, Който стана човек, без да се отдели от Отца, безгрешния Владика. За Него цялото творение вика: отроци, благославяйте, свещеници възпявайте, хора, превъзнасяйте Христа във всички векове!

Песен 9

Ирмос: Всяко ухо се учуди на неизразимото Божие снизхождение; защото Всевишният пожела да слезе в тяло и стана човек от девическа утроба. Всички ние, верните, те величаем, пречиста Богородице.

ПрипевПреподобни отче Силуане, моли Бога за нас.

Величай, душо моя, Силуан, който намери извора на всяко добро и изпълнението на своето желание, където звучи хваление и празник, наслаждавайки се в небесните жилища.

С пот на челото си, със скърбите си, ти ни осигури сладостта на своята помощ и прогони горчивината на нашите страсти. Твоите мощи бликат с изцеления за нас, очиствайки душите ни от покварата на злото.

Христос те увенча царски, защото ти победи княза на този свят и неговите войнства. В хорът на светите монаси си причислен: с тях ходатайствай пред Христос, за да избави от изпитания тези, които те почитат, свети отче.

Богородичен: Както зората прогонва мрака, ти сложи край, божествена Невесто, на родовото проклятие, като роди Безкрайния в границите на плътта; ти си обновила природата и нейните закони и си събрала чрез чудно посредничество това, което в древността е било разделено.

Гл. 4

Възхваляваме, благословяме, покланяме се на Господ, като Го възпяваме и прославяме през всички векове.

Благочестивите отроци бяха спасени в пещта от Богородичната рожба, което тогава беше предобразувана, а сега е действителна; тя подбужда цялата вселена да ти пее: всички твари, възпявайте Господ и Го превъзнасяйте през всички векове. 

Дяконът: Богородицата и майка на Светлината с песни да възвеличим!

Честнейшую херувим

Народът: (речитатив) Душата ми величае Господа, и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой.

Честнейшую херувим, и слàвнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сýщую Богородицу тя величаем.

Задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си; защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове.

По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинска Богородице, величаем.

Задето Силният ми стори велико нещо, и свето е името Му; и Неговата милост е из рода в род за ония, които Му се боят.

Той показа сила с мишцата Си; разпръсна ония, които се гордеят с мислите на сърцето си.

Свали силни от престоли и въздигна смирени; гладни изпълни с блага, а богати отпрати без нищо.

Взе под закрила Израиля, Своя отрок, като си спомни милостта, – както говори на нашите отци, – към Авраама и семето му довека. 

9-та песен от катавасиите

Нека всеки човек се зарадва, просвещаван от Духа, а безплътните по естество духовни същества да тържествуват, като почитат свещения празник на Божията майка и казват: радвай се, всеблажена Богородице, чиста Вечнодево!

Малка ектения

Свещеникът: Защото Тебе хвалят всички небесни сили и на Тебе въздаваме слава, на Отец и Син, и Свети Дух сега и винаги, и во веки веков.

Светилен на св. Силуан, глас 3

Желаейки да живееш ангелски, ти се оттегли на Света Гора; служил си на братята си и си бил бодър в молитва, като си укротил плътските страсти; затова, отче, си станал като ангелите.

Хвалитни стихири, на 4, гл. 4

Всякое дихание

Всичко що диша да хвали Господа. Хвалете Господа от небесата; Хвалете го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен.

Хвалете Го, всички Негови ангели; хвалете Го, всичките Му сили. На Тебе, Боже, подобава песен.

На св. Силуан

4Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. (Пс. 150:2)
Преподобни отче Силуане, ти пое на раменете си Христовото иго (Мат. 11:29) и Го последва в Света Гора, като изнури тялото си с подвижнически трудове и запази молитвата дълбоко в сърцето си. О, похвала на подвижниците и радост на всички монаси, ние ти пеем и те почитаме с вяра.

3. Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. (Пс.150:3)

Преподобни отче Силуане, ти беше като чудно растение в градината* на Божията Майка, Пречистата, Която благоволи да вложи в сърцето ти непрестанна молитва като богат сок, който оживява всички, които обичат святото име на Иисус. Като напои със сълзите си пресъхналата от страсти земя, като възпита в себе си всички добродетели в смирение, и като не се изплаши от поривистите бури на бесовете, ти процъфтя под Слънцето на правдата – Христос (Мал. 4:2), и не си бил поклатен от оживяващия дъх на Духа. Ти роди плодове в изобилие; затова те славим с любов.

* така е наречен Атон

2. Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). (Пс. 150:4)

Събрани с вяра те почитаме, Силуане, като Христов подвижник; и ние вярваме, че Той наистина ти се яви, когато стоеше пред светата Му икона, поразен от униние, което те накара да Му кажеш: „Ти си неумолим!“ Но Той ти показа в Светия Дух Своята милост и увереност в твоето спасение. Моли се, блажени, на Този, Когото си разпознал тогава като свой Спасител и Господ, да даде спасение на тези, които възпяват твоето име.

1. Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, що диша, да хвали Господа! (Пс. 150:5-6)

Свети отче Силуане, ти беше дърво, растящо в обширните горски обители на всички монаси на Света Гора, и се поклони под диханието на Светия Дух, Който изпълни живота ти с познание и любов към Христос, нашия Бог. Моли се пред Него да дари на душите ни светлата благодат на Своя Дух и да се смили над тези, които ти пеят.

Слава, глас 6:

Преподобни отче, ти се помоли за всички хора на земята, които в този ден чуят славата на твоите праведни дела, чрез които си намерил на небето наградата от своите трудове. Ти изтърпя нападенията на бесовете, смилявайки се над тях; и сега се присъедини към хоровете на ангелите, подражавайки на техния чист живот. С дръзновението, което имаш сега пред Христос, нашия Бог, измоли от Него мир за нашите души.

И сегаБогородичен, същия глас:

Радвай се, сияен свещник, по-блестящ от слънчевите лъчи; радвай се, пречиста Владичице, която ни избави от древното проклятие. Ти си надежда на обезнадеждените, призовавайки към Бога човешката род. Радвай се, блестящ палат на Великия Цар, плодородна планина, от която дойде Изкупителят; радвай се божествено и прекрасно светило на Словото Божие; радвай се, всесветъл светилник и огнен престол.

Велико славословие

Тропарна преподобния, гл. 4

Чрез молитва ти прие Христос за твой Учител по пътя на смирението, а Духът свидетелства за спасението в сърцето ти; затова всички народи, призовани към надежда, се радват в този ден на твоя памет, свети отче Силуане. Моли се на Христос, нашия Бог, за спасението на нашите души.

———

Превод: свещ. Траян Горанов

Източник: Богослужебни текстове

Posted in Богослужебни текстове

Вижте още: