Меню Затваряне

Светлана Тихановска не е обещавала да се обърне към Вселенския патриарх с молба за томос

Светлана Тихановска, в рамките на посещението си в САЩ, посети няколко важни места за диаспората в Ню Йорк, включително беларуската църква в чест на св. Кирил Туровски в Бруклин. Този храм е уникален с това, че помещенията му се състоят от две части – светска (тук се провеждат различни социални събития, конференции, концерти, има беларуски културен център) и църква.

В беларуския културен център Светлана Тихановска беше топло посрещната от представители на диаспората – емигранти, дошли в САЩ в следвоенните години, и беларуски имигранти от новата вълна. Пред тях тя изнесе реч и отговори на различни въпроси.

Тихановска отбеляза, че беларусите са едно голямо семейство, където и да живеят, и призова диаспората в Ню Йорк да участва в общото демократично движение на беларуския народ. В нейната реч прозвучаха имената на “затворници на съвестта” и загинали участници в движението за промяна в Беларус.

След представлението и общуването с беларуси Светлана Тихановска беше поканена да посети църковната зала, където хорът на общността изпя духовния химн „Могъщи Боже“. 

❗️ ВНИМАНИЕ! Редица електронни медии твърдят, че по време на посещението си Светлана Тихановска е обещала да се обърне към Вселенския патриарх „с молба да предостави Патриаршески и Синодален Томос на автокефалната църковна структура на православната църква на Беларус“. Тази информация е невярна.

Светлана Тихановска, като лидер на демократичното движение, зачита свободата на съвестта и убежденията, независимо от деноминацията и религиозната традиция, и разглежда църквите като важни участници в гражданското общество, на които трябва да се гарантира правото да участват в обществения процес на основата на техните вярвания и ценности. Тя споделя общ ангажимент към принципите на демократичната правова държава, включително независимостта на религиозните организации от държавата по въпроси на вярата, ненамеса на държавата в живота на религиозните организации и сдружения (вж. ОССЕ стандарти, по-специално параграф 16.4 от окончателния документ от срещата на представители на държавите, участници в Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа във Виена през 1986 г.).

Принципите, от които Светлана Тихановска изхожда в своята дейност, напълно изключват дори теоретичната възможност за влияние върху организационната структура на Православната църква, както и всякакви други изповедания, както в Беларус, така и в чужбина. По този начин нейният подход се различава от действията на режима на Лукашенко, който непрекъснато се намесва във вътрешния живот на църквите, принуждавайки да отстрани конфесионалните лидери, които не харесва, или публично да говори за това коя форма на управление „повече подхожда“ на Църквата.

Christian Vision Group,
26 юли 2021 г.

Бел. ред.: Christian Vision или т.нар. “Християнска визия” е работна група на Координационния съвет на Беларус за формиране и насърчаване на съвместни дейности на християните за постигане целта на Съвета – преодоляване на политическата криза в страната. Christian Vision Group е създадена на 9 септември 2020 г. и е неформална междурелигиозна асоциация. Основанието на групата първоначално е подписано от 24 вярващи и свещеници, представляващи всички основни християнски деноминации в страната. “Християнска визия” наблюдава и оповестява публично фактите за преследване на вярващи в Беларус по религиозни и политически причини и нарушаването на техните права в местата за лишаване от свобода. Групата мобилизира вярващите и духовенството да правят изявления и действия в подкрепа на ненасилието, възстановяването на законността и освобождаването на политическите затворници. Включва богослови, духовенство и други хора и организации в Беларус и в чужбина към богословското разбиране на протестите и репресиите в Беларус. Организира и популяризира – в Беларус и в чужбина – кампании в подкрепа на политически затворници, преследвани вярващи и църковни общности в Беларус. 

Източник: Credo Press

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: