Меню Затваряне

Свещеникът, арестуван заради панихида на Навални, е получил инстулт и ще бъде съден

Руският свещеник Григорий Михнов – Вайтенко, който планираше да отслужи панихида в памет на Алексей Навални и бе арестуван от властите, е получил инсулт в ареста. Мъжът е хоспитализиран и ще бъде съден заради това, че е огранизирал неразрешен опозиционен митинг, а не панихида.

Псковският политик Лев Шлосберг съобщава, че Михнов – Вайтенко е в реанимация и се надява лекарите да са овладели ситуацията навреме. „Има надежда да няма сериозни последствия“, добавя той.

Правозащитникът и архиепископ на Апостолическата православна църква Михнов – Вайтенко обяви на страницата си във Фейсбук на 16 февруари, че ще направи панихида за Навални на Соловецкия камък в Санкт Петербург – един от паметниците на пострадалите от политическите репресии в СССР. Още на следващата сутрин той е бил задържан на излизане от дома си и откаран в местното РПУ, а същата вечер вече е извикана линейка за него и е закаран в болница.

Според правозащитници, на Григорий Михнов – Вайтенко е повдигнато обвинение за организиране на неодобрен митинг. Делото срещу него най-вероятно ще се гледа на 19 февруари.

Виж още: В Санкт Петербург е задържан свещеник, който е искал да отслужи панихида за Алексей Навални • Християнство.бг (hristianstvo.bg)

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: