Меню Затваряне

Свещеник от Украйна и протопрезвитерска офикия в Славянския викариат на Архиепископията в САЩ

На 3 декември в Славянския викариат на Гръцката архиепископия на Америка архиепископ Елпидофор приветства нов свещеник – украинецът Игор Тарасов. Отец Игор има висше юридическо и богословско образование с докторска степен, служил е към РПЦ като управляващ делата на патриаршеските енории в САЩ. Той е първият украински свещеник, приет в редиците на клира на Славянския викариат.

На 17 декември, в деня на св. вмчца Варвара по Юлианския календар (ст. ст.), в катедралата „Св. Йоан Кръстител“ в Бруклин (Ню Йорк) архиепископ Елпидофор възглави Божествена литургия в съслужение с храмовото свещенство, а в края на богослужението се обърна с приветствено слово към викария, духовенството и енориашите. С благословението на патриарх Вартоломей  предстоятелят на Архиепископията прочете указ за въздигането на архим. Александър Беля в протопрезвитер на Вселенския престол и го награди с архиерейски кръст. Отец Александър е първият украинец в съвременната история, удостоен с протопрезвитерски сан. Той благодари от името на духовенството и енориашите на патриарх Вартоломей за неговото благословение и се обърна към архиеп. Елпидофор:

„С вашето благословение Славянският православен викариат се развива и укрепва: имаме 6 енории, още 4 са в процес на откриване, клирът се попълва и повече от 20 свещеници служат под вашия свети омофор, паството се увеличава. Днес с нас служиха и нови свещеници. Това е отец Игор Тарасов, който носи послушанието на настоятел на Патриаршеските енории в САЩ – той ще открие нова енория. Тази година отец Тихон се присъедини към Викариатството заедно с Покровския манастир. Отците Борис и Петър приключват с документите. Отец Педро работи за откриването на испаноговоряща енория във Флорида. Слава Богу, че растем и Ви благодарим, Ваше Високопреосвещенство, за мъдрото Ви напътствие и молитви. Ще се радваме да служим с вас в катедралата „Св. Матрона“ и да ви поканим в Маями. Приемете поздравления от Викариатството за предстоящия празник Рождество Христово!“

За своята доброволческа дейност и помощ за Бруклинската катедрала редица енориаши бяха наградени с възпоменателни медали и грамоти.

————

Източник: slavonic.org

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: