Меню Затваряне

Свещеници благословиха медици и пациенти в COVID-отделенията на ВМА

В днешния празничен Игнажден духовници от Софийската митрополия благословиха медици и пациенти на Военномедицинска академия (ВМА), за да им вдъхнат кураж в вече близо двегодишната битка с пандемията от COVID-19, съобщава сайтът на ВМА.

Инициативата се осъществява с благословението на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и Митрополит Софийски

Свещенослужителите посетиха COVID-отделенията на ВМА, където помазаха с осветен елей и поръсиха със светена вода болните, лекарите и целия медицински персонал.

Медиците от ВМА благодариха на свещенослужителите и на Негово Светейшество за подкрепата и съпричастността, която демонстрит към тях в битката с коварното заболяване.

Всички клиники получиха и по една картина, направена от Ангелина Петрова, която казва за себе си: “Не съм художник, но напоследък така се изразявам. Не познавам лекарите от ВМА, но те всеки ден също лекуват непознати хора… това е един жест, който правя към тях в знак на признателност за ежедневния труд, който полагат”.

Инициативата започна миналата година, когато на 21 декември, когато духовници от Софийска епархия посетиха и помазаха с осветен елей медицинския персонал и лекуващите се в столичните УМБАЛ “Пирогов” и Военно-медицинска академия.

За инициативата, организирана тогава от отдел “Милосърдие” на Софийска св. митрополия, бе предварително извършено тайнството Елеосвещение, бяха светени 6000 икони с изображение на Рождество Христово – за подаряване в медицинските заведения, заедно със св. Евангелие.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: