Меню Затваряне

Свещеници и миряни се събраха на протест пред Синодната палата

Свещеници, епархийски избиратели и миряни организираха протест и контрапротест пред Синодната палата в София, в която е седалището на Св. Синод на Българската православна църква.

Повод за протеста е касирането на епархийския избор за нов Сливенски митрополит, след смъртта на митр. Йоаникий. На 18 февруари в Сливен епископите Йеротей и Михаил бяха излъчени за кандидати от листа с десетима достойни за избиране епископи, като най-много гласове събра Агатополски епископ Йеротей (26 гласа), а след него беше Константийски епископ Михаил (22 гласа).

Седмица по-късно Св. Синод касира избора и насрочи датата 13 март, на която в Синодния параклис „Св. цар Борис-Михаил“ да се състои нов избор за Сливенски митрополит. Междувременно беше приета и синодна наредба, която лишава от право на избирателен глас клириците и миряните в БПЦ, което е неправомерно решение и може да бъде взето само на църковен събор. Това решение предизвика възмущението на свещениците и миряните не само от Сливенска епархия, но и от цялата страна, като дори успя да раздели в мненията им самите архиереи.

Днес пред Синодната палата се събраха много свещеници и миряни от седемте духовни околии на Сливенска епархия, за да протестират срещу касирането на избора без причина и срещу синодната наредба. В същото време имаше и контрапротест на свещеници от Пловдивска епархия, които протестираха с плакати и баджове с надпис: „Ние сме за Синодалната наредба“. Сред тях имаше също и свещеници от Сливенска епархия. Двете групи застанаха от двете страни на централния вход и пееха църковни песнопения.

За контрапротестиращите обаче, чийто лайтмотив беше „Синодът винаги взима правилни решения“, трябва да е било изненада развитието на днешното заседание, на което, както стана известно след изявлението на Старозагорски митрополит Киприан, наредбата се отменя до следващия събор, на който да бъде внесена и разгледана.

Същевременно един от протестиращите свещеници от Сливенска епархия, когото интервюирахме, твърди, че е неразбираемо защо свещеници и миряни подкрепят наредба, която ги лишава от правото на глас.

Нашият редактор Маргарита Генчева разговаря с някои от тях като ги попита защо са дошли на протеста, какво мислят за синодната наредба и касирането на избора за епархийски митрополит.

О. Стилиян, Сливен:

– Аз съм отец Стилиян и служа в катедралния храм „Св. Димитър“ в гр. Сливен. Дойдох тук с чиста съвест да изява моето несъгласие с това, което реши Св. Синод: да отхвърли каноничния избор, на който и аз бях избирател. Бях свидетел и видях с очите си, че митр. Йоан също беше доволен, посочи ни накрая три протокола, на които се подписахме, че всичко е редовно, и той се подписа. Но след като минаха няколко дни, изборът беше касиран и беше приета някаква синодална наредба, чрез която Синодът лишава свещениците и миряните от право на глас, реших да изляза и да протестирам срещу това решение. Не смятам, че трябва цялата власт да бъде съсредоточена в определени митрополити и цялата църква да страда. Трябва да се има предвид, че митрополитите, епископите, като хора могат да се заблудят, но това оказва влияние върху цялата църква и заради тяхната грешка всички можем да погинем. Църквата е била винаги представяна като народ Божи и свещенство и такава трябва да остане, за да се вземат правилните решения. Предстоят ни много трудни времена в бъдеще (много хора казват, че са последни, не знам, но дори и да са такива) и затова трябва да бъдем заедно, за да сме силни и да устоим в трудностите. Ние сме гранична епархия, граничим с други държави, трябват ни хора, които да ни управляват мъдро. Такъв човек намерихме в лицето на еп. Йеротей – ще го подкрепяме и ще му помагаме, за да извървим заедно пътя, който ни предстои в бъдеще. Ще му бъдем както съветници и помощници, така и изобличители, ако с нещо сгреши. В него намерихме обичан човек, познаваме го отдавна, повече от двадесет години, служили сме заедно и видяхме, че доста клевети бяха хвърлени срещу него само за да не може добрият пастир да заеме мястото си сред нас. Това беше нашият избор – за премахването на тази наредба и признаването на избора, който направихме. Не искаме човек, спуснат с парашут, с когото да се чудим как да работим.

– А какво смятате за контрапротеста? Явно и сред самите миряни има разделение по повод синодната наредба.

– Не мога да разбера как е възможно човек да протестира срещу себе си. Защо не искат свещениците и миряните да участват в живота на Църквата? Защо трябва да се дава властта в ръцете на определени хора, които винаги могат да злоупотребят с нея?

О. Василий, Бургас:

Отец Василий, смятате ли, че митрополитите ще оттеглят решението си за синодната наредба поради широкия обществен отзвук?

– Надяваме се да възтържествува правдата, без значение колко хора са се събрали, за да я защитават. Дори един е достатъчен, ако тя е на негова страна. Тук сме, защото смятаме, че истината е на наша страна, както се вижда от изявленията на няколко от митрополитите, които оттеглиха подкрепата си за тази наредба. Очевидно и те са разбрали, че истината е с нас. Затова сега чакаме и се надяваме те да потвърдят официално оттеглянето на подписите си от тази наредба и да се върнат там, където бяха за избор на Сливенски митрополит, като го потвърдят и утвърдят за нас предпочитания дядо Йеротей.

О. Сава Кокудев:

Смятате ли, че от от всичко това ще има положителен отзвук и тези проблеми са тлеели и сега излизат на повърхността неща, които преди не сме забелязвали в Църквата – дали този процес е добър?

– В определен смисъл мисля, че тези процеси могат да се нарекат изцерителни, защото Църквата е тяло, тя е организъм, който като всеки такъв, има нужда от имунна система, от „имунната система“ на Светия Дух. В нашето общество се забелязват едни много тревожни процеси, с които самата църковна управа понякога атакува здравите клетки на организма, т. е. получава се нещо като автоимунно заболяване. Преследват се общности, децата се отблъскват от Църквата. Аз реших да дойда точно заради това, с надежда да се събуди истинският духовен имунитет на църковното тяло и да бъде оздравителен този процес. Да бъде наистина добър пример за нашите деца и всички около нас.

А какво смятате за контрапротеста и защо се получават такива изкуствени разделения? Смятате ли ги изобщо за такива?

– Аз първо не мисля, че това е протест, а го приемам като молитвена подкрепа, заявяване с надежда да победи наистина съборният дух в Църквата, което е една от най-важните категории на Църквата. От друга страна виждам тези братя и сестри, които са доведени, за да стоят от „другата страна“, и не ги възпиремам като такива, а по-скоро като десен и ляв клир на Църквата, т. е. ние заедно извършваме, макар и по различен начин, едно служение. Мисля, че това разделение, което се внушава, не трябва да се взема сериозно, то е само на повърхността.

Вярвате ли, че ще докажем още веднъж, че сме съборна църква?

– Да, искрено вярвам, че в нас живее Божият Дух и ще успеем да го докажем на практика.

О. Иван от Сливен, кв. „Речица“:

– Решихме до дойдем да протестираме против Синодалната наредба, но се объркахме, защото дядо Николай каза, че съжалява и се извинява, а пък неговите хора са срещу него от другата страна. Оказа се, че ние сме за дядо Николай, от тази страна!

О. Стоян Кралев, Царево:

– Аз съм от Царево, служа в храм „Успение Богородично“ и съм епархийски избирател. На избора на 18 февруари гласувахме 42 избиратели – 21 миряни и 21 свещеници от 7 духовни околии. Този избор тогава беше изключително прозрачен и добре бяха подготвени и въведени в процедурата всички избиратели. Нямаше никакви недоумения – гласуваха 42 с пълно мнозинство и когато приключи първият тур и дядо Арсений имаше 17 гласа (заради което е целият този протест), а нашият избранник от Сливенска епархия, дядо Йеротей, получи 26 гласа още на първи тур. При гласуването на втори тур еп. Михаил успя да влезе в двойката епископи за каноничния избор. Така че тази процедура беше вписана в протоколите, подпечатана от водещия избора Варненски и Великоперславски митрополит Йоан, в същото време имаше изборно бюро, което нямаше забележки, избирателите се подписаха, изпратиха протоколите до София и на 24 февруари очаквахме да ни съобщят един от двамата избрани. Но за наше голямо разочарование и учудване на 24 февруари Синодът излезе с решение, че се касира избора, и че се внася наредба за промяна на изборната процедура – без народа и свещенството като избиратели, а митрополитът да бъде назначаван.  Ние днес искаме резултатите от избора да бъдат приети и Синодът да избере един от двамата за митрополит на Сливенска епархия.

Освен това, ако трябва да говорим по отношнение на другата страна – жалбите не ни бяха представени официално и ние смятаме, че те не са основателни. Ако те бяха такива, хората, упрекнати в нарушения, имат право да се защитят. А в нашия случай не беше така – дядо Йоан обясни на срещата, която проведохме в Сливен, че тези жалби са били внесени в Синода и там са били сметнати за основателни, без да бъдат представени публично. Дядо Йоан постави също така въпроса, че той е съгласен да се извърши втори път избор – защото казва, че тези, които в момента са избрани, биха били с бели бюлетини[1] – и той искаше да ни въведе в съгласие да се изключат листата и да се направи нова листа. Това за мен също и за тук събраните не е основателно. При положение, че процедурата беше правилно проведена, не намираме смисъл в това тя да бъде прекратена и да бъде започната нова процедура за избор на митрополит.

Въпросите зададе: Маргарита Генчева

Снимки: БГНЕС, Фейсбук


[1] Има се предвид, че на втори избор никой от членовете на Синода няма да гласува за тях (бел. ред.).

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: