Меню Затваряне

Свещеници са участвали в насилието срещу прайда в Грузия

На 11 юли в дома си е намерен мъртъв операторът Лексо Лашкарава, който е снимал прайда в Тбилиси, Грузия. Мъжът е бил служител на телевизия “Pirveli” и е бил пребит от противници на прайда, докато е изпълнявал задълженията си. До вчера не беше известна точната причина за смъртта, а по-късно през деня Georgia Today писа, че в тялото му са намерени следи от “коктейл” от наркотици. Операторът е имал и сътресение на мозъка след нападението. Семейството му е наело независим експерт, който чрез съдебномедицинската експертиза, назначена от МВР-Тбилиси да установи причината за смъртта. Сайтът съобщи още, че разследването е в ход и е установила незаконна намеса в професионалната дейност на журналиста чрез заплахи за насилие, преследване и групово насилие, за което са задържани вече 4 лица, 110 души са интервюирани и са проверени 65 камери за видеонаблюдение.

В резултат на нападенията от противниците на прайда в Тбилиси, около 50 представители на медиите, които са са го отразявали, са били ранени. Протестиращите срещу прайда са се опитвали да нападнат физически всеки, който е свързан с медиите. В столицата на Грузия вчера се проведе протестен митинг, на който хиляди протестираха под мотото “Кой е следващият?” , искайки оставката на премиера на Грузия.

По-рано през седмицата грузинските и руските медии съобщиха, че в сблъсъците, породили насилие са участвали и свещеници от Грузинската патриаршия. Руският телевизионен канал “Дождь” излъчи разговор с грузинския журналист Теймураз Какучая, който съобщи, че освен останалите участници в насилието, са присъствали и няколко “духовни лица” – свещеници. Журналистът заяви още, че гилдията обвинява премиера за случилото се и хората искат оставката му, защото въпреки съболезнованията, които е изказал в социалната мрежа, насилието се е случвало сред мълчаливото присъствие на полицията.

Грузинският патриарх Илия излезе със съболезнователен адрес до родителите на починалия журналист, но това предизвика отрицателна реакция в обществото и патриархът беше обвинен в лицемерие поради излязлото по-рано изявление на Грузинската църква срещу прайда. В грузинските и руските медии, в Туитър и в останалите социални мрежи масово се разпространява снимката, на която свещеници влачат по улицата участници в прайда.

Предоставяме ви разговора на “Дождь” с грузинския журналист, публикуван и в руската християнската медия Credo Press.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: