Меню Затваряне

Свещеници ще дарят кръвна плазма на Въведение Богородично

Двери бг съобщава, че свещеници от Софийска епархия ще дарят кръв и плазма на Въведение Богородично (21 ноември), Ден на християнското семейство, за да прояват съпричастност към усилията на лекарите. Организатори са Софийска митрополия и Военно-медицинска академия, чиито лекари помагат много на заболелите от коронавирус клирици и техните семейства в столицата. Идеята е на лекари-християни в една от софийските енории.

За инициативата съобщи еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в интервюто си за Двери преди няколко дни:

“Софийска св. митрополия се старае да поощри вярата в медиците, да ги подкрепи – както тях, така и техните семейства, защото и те са хора, които имат нужда от духовна подкрепа и грижа.

Но като че ли основното е да накараме хората, които посещават богослуженията, а и не само, да спазват всички мерки, които са предприети в тази сложна епидемиологична обстановка. По този начин може да се спре масовото заразяване на хората с вируса, което затруднява работата на болничните заведения и кара лекарите да изнемогват. В момента това е основният проблем в България. Стремим се да накараме хората да бъдат отговорни и да поставят здравето на своя ближен на първо място. Напоследък започнахме да насърчаваме наши приятели и духовни чеда да се включват като доброволци и да подпомагат болничните заведения. За 21 ноември, Деня на християнското семейство, за да подпомогнем лекарите от ВМА, планираме масово кръводаряване от свещенослужителите от София и региона. Също така и свещеници, които са преминали вируса и имат антитела, да предоставят кръвна плазма, като по този начин бъдат спасени човешки животи” – подчерта епископ Поликарп.

Преболедувалите COVID-19 свещеници и техните съпруги ще дарят плазма, за да помогнат на нуждаещи се хора, които карат тежко инфекцията, а другите ще дарят кръв. В условията на пандемията кръводаряването в страната е намаляло и големи болници вече ползват своя резерв. Помощта на духовниците ще бъде голяма подкрепа и послание за съпричастност към труда на медиците и страданието на тежко болни пациенти.

Предвидените по протокол храни след кръводарението свещениците ще дарят на болницата в Бухово за продължително лечение, но и за палиативни грижи.

Акцията ще се проведе на 21 ноември от 14 ч. пред центъра за кръводаряване на ВМА.

За контакт: Велина Андонова, тел. 0889 011 962.

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: