Меню Затваряне

Свещ. Йоан Бурдин за решенията на Александрийската патриаршия

Свещ. Йоан Бурдин

Свещ. Йоан Бурдин

На заседание на Синода на Александрийската патриаршия бе взето решение от изключителна важност: низвергнат бе Клинския митрополит Леонид, назначен на 29 декември 2021 г. от Синода на Руската православна църква (РПЦ МП) за патриаршески екзарх на Африка.

Екзархията бе образувана на каноничната територия на Александрийската патриаршия, втората по старшинство и авторитет в диптиха на православните църкви, която обхваща цяла Африка и има около един милион активни енориаши.

Закрепването на канонични територии към определени поместни църкви датира още от апостолско време. Недопустимостта на нарушаването на тези граници се подчертава както в апостолските правила, така и в решенията на Вселенските и поместните събори.

Нахлуването на Московската патриаршия на африканския континент беше определено като „симетричен отговор“ на признаването от страна на Александрийската патриаршия на Православната църква на Украйна (ПЦУ) и нейната автокефалия.

По това време това изглеждаше като страхотна идея. В интервю за РИА Новости митрополит Леонид (Горбачов) заяви: „Ядрото на Екзархията ще бъде изковано в Москва. Това е съвършено нова мощна структура в континентален мащаб, която изисква щателно, детайлно проучване и доразработка.“

А след като Александрийската патриаршия изрази „най-дълбоките си съжаления” по този повод, новоизпеченият екзарх заяви: „Не ни интересува дали ще бъдат предприети някакви действия от Александрийската патриаршия… ако йерархията на АПЦ признае грешката си и се покае, ще сме готови да се произнесем.”

Сега, когато Руската православна църква се оказа фактически в пълна изолация от всички православни църкви и единствено грузинският католикос Илия ΙΙ поздрави патриарх Кирил за рождения му ден, идеята да се удари един „чимбер“ на александрийците вече не изглежда толкова блестяща.

И ето, днес митрополит Леонид е лишен от сана си.

На въпроса, който възниква за легитимността на подобно решение, архимандрит Кирил Говорун отговаря така:

„Практиката за низвергване на клирици извън собствената ѝ юрисдикция е характерна за древния Александрийски престол и води началото си още от св. Атанасий и св. Кирил. Приемам това решение напълно сериозно. Смятам, че то има канонична сила“.

Досега титлата на Леонид като „екзарх“ трябваше да се изписва в кавички, а отсега той ще бъде и закавичен „митрополит“.

Вменена му бе вината за следните канонични нарушения: „вмешателство в юрисдикцията на древна Църква (εισπήδηση σε δικαιοδοσία παλαιφάτου Εκκλησίας), освещаване на антиминси (καθιέρωση αντιμηνσίων), раздаване на св. Миро (διανομή αγίου Μύρου), подкупване на клирици, в това число запретени от свещенослужение (εξαγορά διά χρημάτων γηγενών κληρικών ακόμη και καθηρημένων), създаване на разделения (φατρία) и етнофилетизъм (като черешка на тортата)“.

Все още е трудно да се прецени какви последствия ще има това решение и дали други православни църкви ще го признаят. Ясно е, че в рамките на РПЦ той ще продължи да носи сегашния си сан, но служението му предполага пътувания в чужбина и срещи с представители на други църкви. Ще го приемат ли те „в сущем сане“?

Второто решение на Александрийския Синод е не по-малко скандално: преустановява се поменаването на патриарх Кирил. Всъщност това означава прекъсване на евхаристийното общение между двете църкви.

Действително, РПЦ прекъсна общение както с Александрийската църква, така и с Вселенската патриаршия през 2019 г. Но досега този разрив беше едностранен: древните православни патриарси продължаваха да поменават името на предстоятеля на Руската църква.

„Това е първият случай, когато в отговор на едностранното решение на РПЦ да прекъсне отношенията, съответната църква също прекратява общение. Това може да се приеме за местен разкол, който има ново качество в сравнение с предишните действия“, пише Кирил Говорун (https://t.me /cyrilhovorun/2405).

Ще следим по-нататъшното развитие на събитията.

———–

Превод: архим. Никанор (Мишков)

Източник: Блог на Йоан Бурдин

Posted in Беседи на о. Йоан Бурдин, Публицистика

Вижте още: