Меню Затваряне

Свещ. Кинотис: „Чуждо на Евангелието е разбирането за еднополовата двойка като семейство“

Свещ. Кинотис излезе с изявление по случай критиките към Американския архиеп. Елпидофор, който кръсти децата на известна гей двойка в Гърция. Свещ. Кинотис заявява следното:

„По повод последните публични изяви и позиции на църковни клирици, дори и на архиереи, които оставят впечатлението, че е възможно Църквата да приеме всяка друга форма на семейство, освен установената от Светото Евангелие, св. Кинотис желае да оповести публично:

Атон, като място за молитва и подвиг, с непрекъсната литургична и духовна приемственост, смирено се моли за вселената, за всички хора, без да ги дискриминира.

Тайнството на кръщението, чрез което човек става член на Църквата и получава благодатта на Светия Дух, несъмнено е видимият израз на безкрайната Божия любов. Усилието да се живее според светото Евангелие и Божия закон осигурява условия за участие в тайнствата на Църквата.

В светлината на гореизложеното можем само да изразим съжалението си за публичните изяви и позиции на лица на Църквата, които дават поводи за скандализиране на вярващия народ.

Очевидно е чуждо на учението на Евангелието и православния етос да се допуска разбирането, че „еднополова двойка“ може да се счита за семейство и да се признава правото на осиновяване на деца, като всяка такава форма на осиновяване противоречи на евангелското учение, на човешката природа, но и на етоса и традициите на нашия народ, като в същото време нарушава основните права на невинни беззащитни хора, които нямат възможност за избор на нормална семейна среда.

Изразяваме горното като глас на искрен интерес към пътя на страната ни, и то в такъв критичен за нея период.

Нека Покровителката на страната ни и Пазителката на Света Гора Атон, Пресвета Богородица, да се застъпи пред нашия Господ Иисус Христос, да води всички към покаяние и живот според светлината на Евангелието и Неговото учение.

Всички представители и предстоятели на двадесетте свети манастира на Атон в общото събрание.

Vima Orthodoxias

Posted in Новини, Новини от света, Светогорие

Вижте още: