Меню Затваряне

Не бива да забравяме онази нощ

Свещ. Серафим Рангачев

На 9 ноември светът отбелязва Международния ден за борба срещу расизма, фашизма, ксенофобията и антисемитизма. Датата е свързана с погрома на Кристалната нощ – първият сигнал за това, което очаква човечеството.

Вечерта на 9 срещу 10 ноември 1938 г. в Германия и Австрия избухва организирана агресия от страна на немците и поддръжниците на Хитлер срещу евреите, техните синагоги и собственост. Акцията остава в историята като Кристалната нощ заради масово изпочупените стъкла на витрини и частни домове на евреи. Стихийните набези срещу имуществото на еврейските жители на Германия и Австрия е извършено по заповед на Хитлер и организирано от Хайнрих Химлер – началник на елитната военна организация SS и Паул Йозеф Гьобелс – министър на пропагандата в Третия Райх. По време на акцията са разрушени 267 синагоги и 815 магазина, а повече от 30 хил. евреи са отведени в концлагери.

Свещ. Серафим (Огнян) Рангачев

Всяка година, обхванати от еуфорията по повод рухването на Берлинската стена на 9-ти ноември и потъващи в двоуменето каква всъщност е за нас датата 10-ти ноември, ние неглижираме едно събитие, станало преди малко повече от 80 години точно в нощта на 9-ти срещу 10-ти ноември. Има опасност дори да забравим за него. А не бива. Защото то е страшно! Защото е зловещо! И тъкмо неговата забрава е най-доброто условие някоя от предстоящите дати да се превърне в негов ужасяващ рецидив.

Иде реч за „Кристалната нощ“ в Германия. Когато след убийството на немски дипломатически представител, извършено от евреин, срещу еврейския народ се извършва погром в цяла Германия и анексираната Австрия. И когато тази нощ отминава, вече е задвижен конвейерът на ада: отначало затваряне в специални гета, после масово депортиране – първом само в немски и австрийски лагери… докато се стигне до „окончателното решение“- знаете какво е то.

Защо не бива да забравяме никога това събитие и да го помним заедно със спомена от случилото се през ’89-та, за да се отрезвяваме от лекомислен оптимизъм?

Най-вече, най-първо – заради отговора на въпроса защо се стига до тая погромна нощ, осрамваща културната Германия? Как така иначе рационално и здравомислещите немци се превръщат в освирепели варвари, унищожаващи безогледно омразното им „вражеско“? И жестоко пребиват и дори убиват техни довчерашни съседи, колеги, съученици, приятели?

Отговорът е: защото месеци и години преди това отвратително събитие, немският народ, немското общество бяха целенасочено и постоянно тровени от… пропагандата – ще кажете. Да. Нека обаче стесним хоризонта и се съсредоточим конкретно върху един от нейните компоненти – теориите на конспирацията.

Точно тези теории по всякакъв начин най-усърдно се насаждат в умовете и промиват мозъците. Всеки ден хората са се събуждали с тези теории, и с тях са си лягали. Теории, в които наравно с дежурния рефрен за банкерите, финансистите, индустриалците и политиците, се казва още че: лекарите от „враговете на расата“ съзнателно и нарочно насърчават нордическите жени да извършват аборти, за да намаляват немците числено и така да отслабне силата на „арийската раса“; че от тъканите и кръвта на абортираните деца правят лекарства, предназначени за техния елит; че същите тези лекари създавали ваксини, с които не лекуват, а умишлено разболяват „арийците“, както и че нарочно им предписват лечения, водещи до осакатяване и смърт; че същите тези „врагове на расата“ умишлено разпръскват по немските земи отровни химикали. И към всичко това се прибавя една от най-гнусните литературно-исторически фалшификации, наречена „Протоколите на ционските мъдреци“.

Не ви ли е познато всичко това? Точно така, не сте се излъгали. Тези токсини и днес, и сега, летят из духовната атмосфера. И се сгъстяват все повече в душевно умъртвяващи облаци. Особено у нас. От години… от десетилетия се реят и тежкó на тези, които вкусят от техните нечисти капки! И с всяка година става все по-агресивно разпространението на конспиративните теории.

А най-страшно е, че отдавна то се извършва и от храмовите амвони! И така биват компрометирани нашето свещенство, нашата Църква, нашата вяра! И бедата не е само в това, че заради предизвикани от болномозъчната мистика деяния храмовете още ще се опразват! Бедата е най-вече и в това, че няма никаква гаранция да не се повторят погроми, напълно аналогични на онзи. Само че вече не само срещу „проклетите жидове“, но и срещу „либерали“, „модернисти“, „обновленци“, „отстъпници“, „икуменисти“… списъкът може да се продължи до безкрай.

Отровените от конспиративните теории стават все по-организирани, засега – слава Богу – все още извън конкретно църковните среди. И след като истеричното набиване на тия теории в мозъците надмине критичната маса, достатъчна е само една искра, за да… Сещаме се какво. Онази история да се повтори. Дори с още по-страшни последствия.

Ето защо, не бива да забравяме онази нощ. За да можем да се борим с конспиративно-теорийната отрова, която – особено в нашето настояще – вече е много опасна. Доказва го вече разпалената ужасна война, на която сме съвременници и свидетели.

Posted in Записки на свещеника, Публицистика

Вижте още: