Меню Затваряне

Свещ. Симеон Николов: „Нека не се занимаваме с Евровизия, а да се погрижим за душите си“

Свещ. Симеон Николов

Отец Симеон Николов

Днес една обезпокоена майка ме пита какво мисля за Евровизия като цяло и за „визията“ и поведението на част от участниците. Отговорих на въпроса ѝ, но бих искал да коментирам тази тема и тук, защото много неща ми напират да кажа.

Мили братя и сестри, моля ви, не се тревожете и не обръщайте внимание на девиациите в нашето съвремие. Изкривявания в обществото е имало през цялата човешка история. Винаги обаче, когато християните и респективно Църквата, представляваща всъщност общност от християни, са се увличали по преки, агресивни, земен тип „бойни действия“ срещу която и да е социална девиация или страх от нея, резултатите са били трагични и срамни…

Защото всъщност християнството няма нищо общо с подобен вид поведение.

Христовата Църква на Земята е наречена наистина „войнстващата Църква“, но това определение има съвсем различен смисъл…

Да, ние, християните сме призвани да воюваме, но не с когото и да е било от ближните си, а както казва Апостолът – „с поднебесните духове на злобата“, тоест с дявола. Нашата борба е предимно със злото в нас. Затова и Св. Серафим Саровски ни говори през вековете и ни казва: „Радост моя, придобий мирен дух и тогава хиляди около теб ще се спасят“.

Имам един приятел, който много обича да използва израза:

„Не можеш да спреш гората да се разлиства“.

И аз ще го употребява този израз, макар и леко перифразиран:

„Ние, хората, не можем да спрем гората да се разлиства, защото това може да го направи само Бог“.

Нека не се опитваме да изземваме това, което е Негово, защото по този начин можем единствено много да сбъркаме.

И защо не – ще попитате вие –нали борейки се с „джендеризма“, „небинарността“, „хомосексуалността“ и други подобни „модерни“ състояния заявяваме своето несъгласие и протест срещу всичко това. Нали така защитаваме християнските ценности, традиционното християнско семейство?!

Но… Хайде сега сериозно! Та ние ли ще браним Бога?!

Дали Той е немощен да унищожи само за един миг каквото и да е било в нашия свят, че опира до нас да нараняваме когото и да е било в Негово име?!

В този свят има твърде много небогоугодни човешки прояви. Нека погледнем безпристрастно и в самите себе си – какво намираме?!

Всичко, което ни притеснява в момента по въпроса със сексуалността съществува по Божие допущение. Бог ни показва и доброто и лошото, та да се научим най-сетне да ги различаваме и да изберем за себе си доброто – пътя към Него.

Притесненията на огромната част от нас, възрастните, са свързани с децата ни – на какво ще се научат, от какво ще се впечатлят, по какъв път ще тръгнат?

И на това ще отговоря. Ами, всъщност, аз говоря за това по много поводи. Много често по различни начини и в повечето случаи завоалирано и щадящо…

Но сега ще бъда до болка откровен и конкретен и, простете ми, изобличителен:

След като искате ценностите на християнското семейство, станете наистина такова.

Водете децата си в неделя на църква.

Стига вече с това спане и почивка, с това самоугаждане.

Става въпрос за два часа… на седмица… и да, нужно е малко самопринуждение за да го направиш.

Казвате, че нищо не разбирате от службите. Ще се научите да разбирате. Иска се желаение и постоянство. Всички в началото сме така.

Само, че ако сте упорити и постоянни в посещенията на Литургията, именно през тези два часа, и у вас и у децата ви, ще бъдат посяти семената на християнството, а от там и на християнското семейство.

И децата ви ще бъдат близо до Бога.

И никой не ще може да им стори нищо.

Пътят е дълъг, това не става за месец – два. Но как е по принцип в живота?

Нима цял живот не се усъвършенстваме като се учим на най-различни неща, докато накрая станем такива каквито сме искали в жизнения си път?

Така е и с християнството.

Бог ни иска до себе си. И не само на Цветница и Великден. Иска ни до Себе си и не заради Него, а заради нас. За да може да работи върху нас. За да извайва душите ни подобно на скулптур и да отстранява от тях острите парчета, които ни пречат да се приближим, да се притиснем към Него, а Той да ни прегърне като любящ Баща.

От нас се иска само да сме там, при Него, за да му позволим да направи това с нас. Защото, нека не се залъгваме, насила Той няма да накара никого нищо да направи.

И така, нека не се занимаваме с „Евровизия“, а с това да се погрижим за собствените се души и да позволим на Бог да „работи“ върху тях с помощта на светите Тайнства – Евхаристията, Изповедта, чрез благодатта на Светия Дух, която слиза невидимо над вярващите по време на светата Литургия… Да не осакатяваме децата си. Да ги научим що е „църква“. И то чрез личния си пример. Заедно, цялото семейство… Заедно.

И още нещо ми се иска да кажа: напоследък всички се вълнуват от идването на антихриста, от Апокалипсиса.

Тези времена ще дойдат, макар че никой не знае кога. 2000 години християните са чакали този момент в рамките на техния живот и са виждали белезите в тяхното съвремие. И вече толкова много поколения не го дочакаха. Не се знае дали ще се случи в нашия живот. Възможно е да минат още хиляди години преди да се изпълнят времената и да настане Второто Христово пришествие.

Така че, нека отворим сърцата си изцяло за Христос, да Го обикнем с цялото си същество, да мислим за Него, а не за антихриста.

С молитвите си често да общуваме с Него…

И тогава Той ще изпълни сърцата ни. И място в тези сърца за страх от антихриста, от звяра и от ужасите на Апокалипсиса просто няма да се намери. Те няма да намерят къде да се приютят у нас. Защото само радост ще е у нас. Независима от нищо!

–––––

Източник: фейсбук профил на о. Симеон

Posted in Публицистика

Вижте още: