Меню Затваряне

Свещ. Синод на Гръцката църква излезе с енциклика за ваксинацията

От вторник до четвъртък постоянният Свещ. Синод на Гръцката църква се събра за заседания, на които да се обсъдят важни въпроси, свързани с пандемията.

По време на срещата са присъствали министърът на здравеопазването на Гърция Василис Кикилиас и професор Сотирис Циодрас, които са информирали Синода за хода на пандемията и необходимостта от ваксинация. Синодът реши да изпрати енциклика (циркулярно писмо) до вярващите, която препоръчва на хората да се ваксинират.

Митрополитите постигнаха съгласие, че по този въпрос трябва да говори само Свещ. Синод, който ще изразява мнението на цялата църква. Целта е по този начин да се ограничи различното говорене както от страна на свещениците, така и на митрополитите, за да не се съблазняват вярващите.

По-конкретно, Свещ. Синод реши:

  1. Да се ​​изпрати до Атинската архиепископия и епархиите на Гръцката църква Енциклика (циркулярно писмо, изявление), която да информира вярващите за духовното и канонично учение на Църквата за пандемиите, като препоръча молитвена бдителност и често участие в богослужението.
  2. Да препоръча още веднъж свободния избор на ваксинация като изключително и научно тествано решение за спиране на разпространението на вируса.
  3. Да напомня, че единствената власт да изразява вижданията на Гръцката църква по всички повдигнати въпроси има постоянният Свещ. Синод като постоянен „синодален глас“, а негов представител в медиите е митрополит Атинагор от Илион, Ахарнес и Петруполис.
  4. Да контролира и ограничава всеки ирационален и индивидуален глас, приписван на Синода и на дългогодишото канонично Предание на Църквата, за да се избегне скандализирането на верните и заплахата за здравето на всички.

Също така постоянният Свещ. Синод е информиран от Синодалнната комисия по социални грижи за окончателните данни от разходите за благотворителната дейност на Атинската архиепископия и митрополиите на Гръцката църква за 2020 г., които възлизат на 108 711 006 евро.

Източник: Orthodoxia News Agency

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: