Меню Затваряне

Свободата е свещена

Архим. Вартоломей (Газетас)

Архим. Вартоломей, игумен на манастира Есфигмен

Радвай се, о, радостна Свободо!

Преди два века гърците се разбунтуваха и проляха кръвта си, за да могат да живеят свободни. За да могат свободно да се покланят на Бога, в когото вярват, и да бъдат освободени от потисничество и дискриминация.

Империите като Австро-Унгария, не искаха да има революции в Османската държава. Те се страхуваха, че въстанията на балканските народи ще се разпространят и сред тях. Те бяха враждебни към всяка идея за свобода.

Благодарение на вдъхновението от борбата на гърците за свобода, по това време се създава силно гъркофилско течение сред различни народи – от Франция чак до Латинска Америка!

Любовта към свободата е свещена, защото Бог е дарил човека с нея. Свободата е едно от качествата, които правят човека да бъде „образ Божий“. Свободата дава възможност на човека сам да избере своя път. Свободата ни позволява да избираме между светлина и тъмнина, между любов и омраза.

Този „стремеж към свободата“ е нещо извънмирно. Той свързва сегашното с последното, свързва този свят с желаното “Царство небесно”. Той е свръхестествена сила, която „по чудо“ превръща обикновените, нормални хора в герои, готови да се принесат в жертва, в герои, които не жалят живота си, които не се примиряват с безсмислието на живота с наведени глави пред тирана.

Този стремеж към свободата авторитарните лидери не могат да го разберат. Те не могат да възприемат неговото съществуване, тъй като вярват в друг бог, а не в истинския – Бога на свободата и любовта! Така те пренебрегват стремежът към свободата, когато кроят своите стратегически планове, поради което те се провалят. Правят си сметка да окупират една държава за 2 дни, но плановете им се провалят!

Борбата на гърците за свобода някога даде вдъхновение на народите от Европа. Днес украинците водят подобна борба и вдъхновяват целия свободен свят да ги подкрепи! Украинците се борят за своите олтари и за домашните си огнища! За безопасността и свободата на техните семейства, за възможността свободно да вярват в този Бог, който искат! За да могат да се покланят на Христос нормално и църковно, а не посредством йерархия, подчинена на волята на светски авторитарни водачи, създаващи теократични режими “по образа на Антихриста”!

Нападащата империя иска да изкорени примера за свободата на украинците, демокрацията, секуларизма, така както някогашните империи искаха да победят непокорните гърци. Тя се страхува, че демокрацията и свободата ще се разпространят сред народите, живеещи в нея, чак до островите на Япония! Тя смята, че демокрацията и свободата не са подходящи на изток от Карпатите. Едно време Австро-Унгария се страхуваше от същото за Централна Европа и Балканите!

Ние, гърците, създадохме демокрацията и днес нашият пример е разпространен в така наречения свободен свят, заради което сме почитани от всички в него! Този пример, който неговите врагове описват като „западащ“, а в същото време подкрепят авторитаризма, кланетата и чистките на инакомислещи.

За съжаление, днес част от нашия народ, “отгледан” през последните 20-30 години с приказки от тундрата, създаващи въображаеми врагове и фалшиви спасители, роди някои „новоеничари”, готови да унищожат родината си и подкрепящи омразата, несправедливостта, убийствата и авторитаризма. Днес гърците, верни на благата на свободата и демокрацията, трябва да подкрепят справедливата борба на украинците и смело да изобличат злото! За всяко друго поведение ще бъдем отговорни пред нашите деца и пред историята.

Радвай се, о, радостна Свободо!

———

Превод: архим. Никанор, игумен на Църногорския манастир “Св. св. Козма и Дамян”

Източник: esphigmenou.gr

Posted in Публицистика, Църква и политика

Вижте още: