Меню Затваряне

Преп. Андроник и Атанасия – животът на християнските съпрузи

Из разказа на преподобни отец Даниил за Андроник и за неговата жена

В продължение на една година Църквата често извършва памет на християнските съпрузи, тоест на мъжете и жените, които прекарвайки живота си заедно, са се съревновавали един с друг в добродетелите, и заради това заедно са се удостоили с венци. Тъй като животът на тези съпрузи дава полезни уроци как да се съзижда спасението в семейна обстановка, то за нас, светските хора, той трябва да бъде особено поучителен. За пример, ще ви разкажа нещо от живота на светите Андроник и жена му Атанасия.

„Андроник, – започва авторът на тяхното житие, – бил благоговеен мъж и украсен с добродетели, а също и неговата жена Атанасия. А в какво се състояли техните добродетели? Те разделяли своето имение на три части: едната давали на бедните, другата в Църквата, а третата харчели на себе си. Били кротки, за което ги обичал целият град, в който живеели. Спазвали съпружеската чистота на брачното ложе. Винаги били състрадателни към бедните и им помагали. Всеки неделя, понеделник, сряда и петък посещавали църквата. Били твърди в нещастията и ги понасяли с покорност на Божията воля. Когато Андроник чул за тежката болест на единствените си син и дъщеря, просто казал: „Да бъде волята Господня. Когато узнал за тяхната смърт, падайки пред иконата на Спасителя, казал подобно на Йов: „Самият аз гол излязох от утробата на моята майка, пак гол и ще отида там. Господ даде, Господ и взе; каквото беше угодно на Господа, това и направи. Да бъде благословено името Господне отсега и довека“.

Накрая, решавайки изцяло да се посветят в служба на Бога, съпрузите завещавали имението на един от най-близките си роднини, поискали да построи за техните пари болница и странноприемница за монасите, освободили робите и остатъка от живота си прекарали вече в съвършено отделяне от света. И така, за да се спасите сред съпружеския живот, условията са: доброто сърце, истински и непрестанно любящо Бога, усърдие в спазването на Божиите заповеди, непрестанна взаимна любов и вярност в изпълняването на общите задължения, любов към ближните, смирена преданост на Бога във всички трудни и скръбни обстоятелства на живота и непоколебимо упование на Бога. Подражавайте на Андроник и Атанасия в техния съпружески живот, и вашето спасение ще бъде несъмнено. Амин.

——–

Превод: Виктор Дора

Източник: „Пролог с поучения за всеки ден от годината“, Свето-Успенска Почаевска лавра, 2007 г. Съставил прот. Виктор Гурев, 1888 г.

Posted in Църковни слова

Вижте още: